Näin pääset eroon huijarisyndoomasta
Kohta kaikki huomaavat, että en osaa mitään! Jään vielä kiinni siitä, että minun palkkaamiseni tänne oli kauhea virhe! Pääsin vahingossa opiskelupaikkaani, en kuulu sinne! En ole ollenkaan tarpeeksi pätevä tähän työhön!
Onko tuttuja ajatuksia?
Kyseessä on huijarisyndrooma. Huijarisyndroomassa ihminen nimen mukaisesti ajattelee olevansa huijari. Että hän ei ole saanut työpaikkaansa, opiskelupaikkaansa, voittamiaan palkintoja, asemaansa tai muuta vastaavaa ansioidensa takia vaan siksi, että hän on jollain tavalla huijannut sen itselleen. Tämän takia huijarisyndroomasta kärsivä elää jatkuvassa kiinnijäämisen pelossa. Jossain vaiheessa muiden täytyy huomata, että hän ei osaa mitään. Lisäksi huijariksi itsensä kokeva voi tuntea syyllisyyttä saavutuksistaan, koska OIKEASTI hän ei ansaitsisi niitä…
Huijarisyndroomasta kärsivä ajattelee, että kaikki hänen onnistumisensa johtuvat hyvästä tuurista. Kenties siellä on takana verkostoja ja sattumaa, mutta omasta osaamisesta ei ole kyse. Sen sijaan jokainen epäonnistuminen on omaa syytä. Ne kertovat TOTUUDEN.
Huijarisyndroomasta puhutaan yleensä (nuorten) naisten ongelmana. Se voi johtua siitä, että nuoret naiset helposti kohtaavat vähättelyä esimerkiksi työelämässä. Mutta ongelma ei koske vain nuoria naisia, vaan myös miehet kärsivät huijarisyndroomasta. Siitä vain puhutaan vähemmän, sillä miehen voi olla vielä hankalampi myöntää, että hän epäilee omaa osaamistaan ja kykyjään.
Huijarisyndroomalle voi olla monia syitä, mutta se ei siis johdu siitä, että ihminen olisi oikeasti kyvytön tumpelo, joka on saanut työnsä tai oppiarvonsa pelkästään hyvän tuurin asiosta. Sitä voi selittää niin lapsuuden kokemukset kuin perhedynamiikkakin, yhteiskunnalliset odotukset ja roolit, persoonallisuus ja aiemmat elämänkokemukset.
Usein huijarisyndroomasta kärsivä on perfektionistinen, hänellä voi olla ongelmia itsensä hyväksymisen kanssa sekä suorituspaineita. Huono itsetunto, neuroottisuus ja introverttiys voivat liittyä huijarisyndroomaan. Hyvin yleinen tekijä on myös epäonnistumisen pelko.
Huijarisyndrooma tuhoaa kyvyn nauttia niistä asioista, joissa on hyvä. Koska huijariksi itsensä kokeva ajattelee, että ei hän kuitenkaan ole! Eikä Suomessa ole oikein sopivaa sanoa, että on hyvä jossakin. Mietipä sitä ajatusta: pelottaako ajatus siitä, että joku sanoisi että ethän ole, jos erehtyisit kehumaan itseäsi?
Kuva Kyaw Tun.
Saavutukset voivat pahentaa huijarisyndroomaa entisestään sen sijaan että ne helpottaisivat tilannetta. Menestys voi aiheuttaa lisää pelkoa kiinni jäämisestä.
Huijarisyndroomaan ei välttämättä auta sekään, että kuulisimme sen yleisyydestä. Ne muut KUVITTELEVAT olevansa osaamattomia, mutta minä OLEN osaamaton…
Mutta ehkä juuri huijarisyndrooman yleisyys auttaa pääsemään siitä eroon. Jos kerran hyvin monet meistä kuvittelevat, että eivät osaa juuri mitään ja ovat päätyneet asemaansa vahingossa, ehkä totuus piilee siellä? Ehkä juuri kukaan meistä ei tiedä mitä on tekemässä? Jos kukaan muu ei tiedä sen paremmin kuin sinäkään, mitä väliä asialla on?
Toinen helpottava ajatus voi olla se, että huijarisyndrooman herättämistä tunteista ei välttämättä pääse koskaan eroon. Mutta ei niistä tarvitse välittää. Sillä onko kukaan oikeasti tullut asiasta sanomaan sinulle, että olet muuten vahingossa tässä koulussa tai olemme tehneet hirveän virheen, eihän sinusta ole hoitamaan tätä tehtävää?
Kummasti ihmiset tuntuvat selviävän tehtävistään vaikka ovat omasta mielestään osaamattomia ja sattumalta tehtävään valittuja… Sinäkin olet todennäköisesti selvinnyt, ja ainakin ihan riittävän hyvä.
Lähteenä käytetty Amy Cloud: Vahvasti läsnä. Taltuta pelko ja opi luottamaan itseesi. Viisas elämä -kustannus.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.