Tiedäthän kuvion? Heteropari on menossa naimisiin, ja kavereiden pitäisi järjestää polttarit.

Sulhanen kaapataan töistä ja viedään suoraan lentokentälle. Otetaan lento Damiin jossa hurvitellaan pitkä viikonloppu, rahasta viis!

Morsian viedään tanssitunnille ja sitten saunomaan jonkun kotiin, tilataan pizzat ja juodaan siideriä. Jos oikein irrotellaan, niin morsiamelle ostetaan kahden euron muovinen tiara ja lähdetään vielä yökerhoon. Jälkikäteen käydään tarkkaan kulut läpi, että kuka maksoi mitäkin.

Jep, tämä on kärjistys. On monenlaisia polttareita, eikä niiden sisältö tai hinta riipu sukupuolesta. Mutta yleinen linja on se, että miehillä on pitkät sekoilupolttarit, joiden aikaan kukaan ei ole köyhä eikä kipeä ja naisilla lyhyemmät, halvemmat ja noh…vaisummat.

Se, kuinka paljon polttareissa on menoa ja meininkiä tietysti riippuu juhlakalusta ja ystäväpiiristä. Harvemmin mies on polttareissaan esimerkiksi raskaana, kun taas nainen saattaa hyvinkin olla. Toiset taas sukupuolesta riippumatta haluavat kreisibailausta ja toiset haluavat rauhallista yhdessäoloa.

Tyypillisesti kuitenkin miehet ”ovat anteliaita” ja valmiita tuhlaamaan ystävän polttareihin kun taas naiset ”ovat pihimpiä”.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Taustalla on paljon tekijöitä, jotka paljastavat arkista epätasa-arvoa.

Miehet voivat tuhlata polttareihin ja olla pitkän viikonlopun poissa. Naiset eivät monestikaan voi, vaikka haluaisivat…


Kuva Rawpixel, ylin kuva Fernanda Prado.

Esimerkiksi nämä tekijät vaikuttavat siihen, millaisia polttareita naiset viettävät:

– Naisilla on monesti pienempi palkka kuin miehillä.

– Naimisiin menevän naisen ystävät ovat usein siinä iässä, että he ovat kotona hoitamassa lapsia. Tuet ovat pienempiä kuin palkat.

– Monet naiset kokevat syyllisyyttä itseensä ja hurvitteluun käyttämästään rahasta ja käyttävät sen ennemmin perheen parhaaksi.

– Joillakin naisilla ei ole lainkaan omaa rahaa, vaan kaikki menee perheen pyörittämiseen. Samassa perheessä voi olla kaksi elintasoa.

– Naisilla menee rahaa polttareiden lisäksi häihin. Juhla-asu kaikkine asusteineen, meikki ja kampaus voivat tulla tosi kalliiksi.

– Naiset eivät välttämättä voi olla kovin pitkään poissa kotoa, esimerkiksi imetyksen tai lastenhoidon takia. Kovin pieniä lapsia ei edes voi jättää hoitoon kuin hetkeksi.

– Kreisibailauksenkin jälkeen nainen saattaa joutua kotona täyteen arjenpyöritysvastuuseen.

– Naisten juhlimiseen suhtaudutaan negatiivisemmin kuin miesten.

– Naiset saattavat kantaa huolta siitä, että onko kaikilla varmasti varaa. Tarjoamista saattaa sekä tarjoaja että kohde pitää nolona, kun taas miesten kesken siihen saatetaan suhtautua rennommin.

– Naiset eivät ehkä kehtaa sanoa, mitä haluaisivat tehdä. Vaativaa morsianta kutsutaan bridezillaksi, kun taas mies joka sanoo haluavansa ”pitkän viikonlopun Damissa” on totta kai ansainnut irtiottonsa ennen kuin saa pallon jalkaan!

Jokainen saa toki viettää sellaiset polttarit kuin haluaa, tai olla vaikka viettämättä. Mutta ehkä me naiset voitaisiin ottaa miehistä mallia siinä, että jos on ainutkertainen juhla ystävien kanssa tiedossa, otamme sellaisen asenteen että meillä on tähän oikeus. Hurvitteluun voi joskus varojensa rajoissa tuhlata ja lapsi pärjää kyllä jonkun toisen kanssa.

Millaisia kokemuksia sinulla on polttareiden järjestämisestä? Oletko huomannut sukupuolieroja? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 33 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

33 vastausta artikkeliin “Miksi naisten polttarit ovat niin ankeita?”

  • Minni sanoo:

    Mieheni kommentoi:
    Yksi päättää, että tehdään tätä ja tätä silloin. Onko ok?
    Miehet kuorossa: OK.
    Kaikki ovat iloisia, että joku järjestää ja selviää vain rahalla.

    Naisten kanssa hirveä säätö ja viestinvaihto sitä tätä tuota en syö en halua juu ei mulle jne.

    Kyse on joskus jollain kyse rahasta. Usein kyse on vain päättömän kanalauman säntäilystä – tai siltä se tuntuu…

  • Hassuttelija-mummo sanoo:

    Olin naimisissa 26 vuotta ja raskaana jo valmiiksi eikä siis ollut polttareita. Nyt oon miettinyt, etten enää naimisiin halua, mutta polttarit olis kiva pitää! Näin mummoiässä kenelläkään ei olisi enää pieniä lapsia, ja monet kaveritkin on eronneet eikö ole ukkoa kärttäämässä kotiintulosta. Voisi vetää kunnon kännit vaikka laivalla, tilata miesstripparin esiintymään ja mennä itse mukaan esitykseen! Sitten voisi myydä vaikka mitä ja vokotella nuoria miehiä sydämensä kyllyydestä! Ai kun olisi kivaa;-)Ja kaikista tapahtumista kuvat tietysti todisteeksi!

  • Niin koettu ja kyllästynyt sanoo:

    Naisporukalla on muutenkin uskomattoman vaikeaa järjestää mitään. Aina jollakulla on jotain menoa, ikinä ei sovi tekemiset tai syömiset noin vaan. Jos näistä herpanneena päättää, et bileet 14.4-15.4 Porissa mökillä, grillataan, mennään seinäkiipeilemään ja lavatansseihin… Kukaan ei tule, koska naiset, allergiat, en tykkää, en viihdy, en osaa, en jaksa, lapset kipeänä, kampaaja-aika ym ym ym syitä

  • ... sanoo:

    No. Riippuu toki mistä tykkää. Suurin osa miesten polttareista joista oon juttua kuullut, koko viikonloppu pyörii juomisen ympärillä. Perjantaina aloitellaan ja sunnuntaina lopetetaan. En oo koskaan kuullut mistään ulkomaanreissuista tai muista. Kyllä, rahaa kuluu, mut lähinnä alkoholiin.

    Tosin perinteiset naisten polttarit on suunnattoman ankeat myös, kuten tekstissä kuvataan. Miksi aina pitää järkätä jotain typerää ohjelmaa? Miksi ei vois muutaman lähimmän ystävän kanssa mennä vaikka pitkäksi vklopuksi ulkomaille ja nauttia vaan, ilman keksimällä keksittyä tekemistä

  • Ei perinteiset naisten polttarit. sanoo:

    Järjestettiin polttarit toisten päin kun normaalisti. Mies porukalla kaapattiin tuleva morsian ja pidettiin ”äijä” polttarit tulevalle vaimolle. Hän nautti niistä todella ja kehui vuolaasti jälkeen päin.

    Porukan naisten piti vastaavasti pitää sitten polttarit sulholle. Niitä ei ikään tapahtunut 🙁

  • Nainen sanoo:

    Miesten polttarit järjestää yksi ystävä, joka kutsuu muut mukaan. Hinta on se mikä on, mielipidettä ei vierailta kysellä. Jos valittamista tulee, ei sitä sanota ääneen. Naisten polttarit järjestetään koko porukalla, mielipiteet, ideat ja budjetti päätetään yhdessä niin, että kaikille sopii, ja luonnollisesti silloin budjetti jää pienemmäksi. Tällaiset kokemukset itsellä useista polttareista.

  • Höpönhöpöä sanoo:

    En allekirjoita tätä. Jos saman katon alla on tarkoitus asua, kaikki on yhteistä. Nainen osaa pitää puolensa, käyttää rahaa, ottaa irti tarvittaessa isostikin sekä kantaa vastuuta siinä missä mieskin. Pelin säännöt vaan kannattaa tehdä selväksi alusta asti. Se on toinen juttu, jos ei osaa pitää puoliaan parisuhteessa 🙂

  • Vain nihkeitä polttareita kokenut sanoo:

    Kivat bileet hyvällä porukalla olisi mahtavat, mutta naisten polttarit harvemmin on sitä. Oma kokemus on ollut sellainen, että eri puolelta maata kokoonnutaan täysin toisilleen vieraiden naisten kanssa yhteen. On lapsuuden ystäviä, sukulaisia ja opiskeluajan ystäviä, jotka eivät ole ennen edes tavanneet. Yhteishenkeä ja rentoutta on vaikeaa löytää, kun jokainen tuntee olonsa vähän vaivautuneeksi. Matkat maksaa, morsiamelle järjestetyt yllätykset maksaa, ohjelma on kompromissi hyvin erilaisten odotusten takia ja ruoka laihaa salaattia, jotta huomioidaan kaikkien ruokavaliorajoitteet. Kun tietää, että meno ei ole hauskaa, ei tee mieli rahallisesti panostaa juhliin. Häät on todella kalliita vieraille ja siihen päälle vielä polttarit. Kaksi kesäviikonloppua menee toisten juhlissa ja samalla palaa satalappusia.

    Jos haluaa hyvät polttarit, ne pitäisi olla pienen toisilleen tutun porukan kesken tapahtuva hauska yhteinen rilluttelu. Jotain niin kivaa, että siitä tekisi mielikin maksaa.