Löytyikö selitys mystiselle lihomiselle, ”varmaan olen unissani syönyt…”?!
Onko sinullekin käynyt niin, että yhtäkkiä vaatteet ovat alkaneet puristaa, ja jos olet astunut vaa’alle, niin se on oudosti näyttänyt useita kiloja enemmän kuin pitäisi?
Kun olet miettinyt, että mitä on oikein tapahtunut, AINOA JÄRKEVÄ selitys on ollut se, että olet syönyt unissasi?! Koska NIIN VOI KÄYDÄ.
Ei kun siis ihan oikeasti, niin voi käydä…
Tosin aika harva meistä voinee laittaa lihomistaan mystisen unissaansyömisen piikkiin, vaan huomio kannattaa kääntää esimerkiksi siihen, mitä tulee lapattua suuhun iltaisin kun istuu tuijottelemassa telkkua. Siitä huolimatta tiedostamaton unissaansyöminen on olemassaoleva ilmiö.
Taylor Swift kertoi Ellen DeGeneres -showssa kärsivänsä yösyömisestä, ja siis nimenomaan siitä, että hän syö unissaan ja tietämättään.
Unissaan syöminen kuuluu parasomnioihin eli unen erityishäiriöihin. Niihin luetaan muun muassa painajaiset ja narskuttelu. Unissaansyömisessä kyseessä on samankaltainen ilmiö kuin unissakävely. Unissakävelijähän ei ole hereillä, mutta voi siitä huolimatta kuljeksia ympäriinsä ja jopa vastata puheeseen. Samalla tavalla unissaan voi myös syödä, eikä koko jutusta muista aamulla mitään. Ruokaa on vain kadonnut.
Unissaansyöjät eivät syö erityisesti herkkuja, vaan sitä mitä käsiinsä saavat. Eli tällä ei siis voi selittää sitä, miksi lasten jäätelöt aina katoavat pakkasesta heidän nukkumaanmenoaikansa jälkeen!
Itse ilmiö ei ole vaarallinen, kuten unissakävelykään ei ole. Mutta samalla tavalla kuten unissakävelyssä, ongelma on mahdollisissa seurauksissa. Unissakävelijä saattaa lähteä hoipertelemaan ulos ulko-ovesta, ja unissaansyöjä saattaa syödä epäterveellisiä tai jopa vaarallisia asioita, kuten esimerkiksi pesuainetta.
Tämänkaltaiset unihäiriöt voivat johtua stressistä tai lääkityksestä. Usein ne vaivaavat ihmistä vain tiettyinä ajanjaksoina, eivät jatkuvasti ja pysyvästi. Mikäli stressi tai lääkitys aiheuttaa sinulle poikkeavaa käyttäytymistä unen aikana, keskustele asiasta lääkärin kanssa.
Entä saako unissaansyöjän herättää? Sitähän sanotaan, että unissakävelijää ei saisi… No, kyse on kummassakin tapauksessa vain siitä, että kesken unien herätetty, väärässä paikassa oleva henkilö saattaa olla sekava ja säihkähtää. Hän voi käyttäytyä arvaamattomasti, varsinkin ennen havahtumistaan kunnolla. Mitään tarvetta unissakävelijän herättämiseen ei kuitenkaan ole, jos hän ei ole vaarassa. Esimerkiksi unissakävelevän lapsen voi ohjata takaisin sänkyyn.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Itse kärsin unihäiriöistä ja syöminen kuuluu valitettavasti siihen…🤦🏼♀️ On pitänyt piilotella ruokaakin, että en vaan unissani pistele suuhuni. 😅
Mä heräsin eräänä yönä siihen että mutustelin poppareita hiukset suolassa. Näin nimittäin unta että olin mukana sirkuksessa ja mun tehtävänä oli heitellä popcorneja korkealle ilmaan ja pomputella niitä päälläni.