”Olen huono äiti. Olen koukussa kännykkään. En edes tee siellä mitään ihmeellistä, kunhan avaan Facebookin miljoona kertaa päivässä tai selaan Iltalehteä. Joskus repäisen ja katson mitä Iltasanomissa lukee.

Olen kotona pienempien lasten kanssa ja vituttaa koko ajan olla kiinni tässä. Teen joka päivä päätöksen että NYT, nyt pistän sen luurin pois ja poistun Facebookista ja instasta ja keskityn tärkeimpiini. Itken kun lapset kasvaa niin nopeasti ja viimeinen puolivuotinen kotona on startannut viimeisten pienten lasten kanssa… silti puuhaan kännykällä.

Tiedostan olevani tylsistynyt. En jaksa keskittyä lapsiini, niin rakkaita kuin he ovatkin. Reagoivatkin perhanat tähän, kiukuttelevat kun en reagoi heti heidän pyyntöihin.

Olen kuin ne uutisten äidit, joiden lapsille kehittyy kaikki mahdolliset ongelmat äidin riippuvuuden takia. Se äiti jota kauhistelen kun kaupungilla näen, tekopyhää, I know…
Hah, parasta että teen työtä lasten kanssa joten tiedän tasan tarkkaan mitä niiden lasten kanssa tehdään ja auliisti ensi kertaa äidiksi tulevia neuvonkin, pyydettäessä siis…
Houston, we have a problem.”

Nimim. Kännykkä-äiti

Osuiko ja upposiko? Kännykkäriippuvuus on monelle nykypäivää, ja harvemmin sitä edes ajattelee haitallisena. Jos tuntuu että kulutat liikaa aikaa kännykällä, kokosimme muutaman vinkin joiden avulla voit luoda terveemmän suhteen mobiililaitteeseesi.

1. Tee älypuhelimestasi liittolaisesi

Puhelimessa on ihania pikku ominaisuuksia, joiden tarkoitus on koukuttaa. Mutta ne voidaan myös valjastaa toimimaan toisin. Ensiksi, mene asetuksiin ja laita ilmoitukset pois päältä. Jokainen pieni ilmoitus vie keskittymisen pois ulkomaailmasta, ja tutkimusten mukaan voi viedä jopa 20 minuuttia että palaudut näistä keskeytyksistä. Siis ilmoitukset pois ja tsekkaillaan Facebookin tapahtumat sitten sille määrätyllä omalla ajalla! Senkin voi muuten aikatauluttaa, puhelimissa on ollut herätyskello ja ajastin jo vanhojen nokialaisten aikaan, ja sitä voi käyttää myös ajastamaan somen käyttöä!

Levitoiva kännykkä

Kuva Neil Soni. Ylin kuva Robin Worrall.

2. Hanki parempaa luettavaa

Muistatko printtimedian? Sanomalehdet, aikakauslehdet, jopa kirjat? Jos valitsee uutisten lähteeksi sanomalehden, niin saa tarvittavan tiedot maailman menosta, mutta ei tule eksyttyä tunneiksi sivuraiteille kiinnostavia linkkejä klikkailemalla. Plussaa on myös se, että printattuun mediaan voi yleensä luottaa enemmän kuin netin ihmeellisiin artikkeleihin, joita kuka vain voi kirjoittaa faktoja tarkistamatta (mieti nyt tätäkin Huonoa Äitiä, uuuu). Lisäksi näytölle ilmaantuvat uutiset yleensä esiintyvät siinä kiinnostusten perusteella laskettujen algoritmien mukaisina, joten printtimediassa näet myös artikkeleja joita ei ole valittu “koska sinua kiinnosti tämä juttu”.

3. Mene metsään!

Siis ihan oikeasti. Nykyajan istumakäyttäytyminen yhdistettynä liialliseen ruutuaikaan on oiva resepti ahdistukselle, masentuneisuudelle ja huonolle unelle. Tässäkin tapauksessa ratkaisu on yksinkertainen: mene ulos. Ulkoilma virkistää, tauottaa ruutuelämää, ja antaa aivoille aikaa rauhoittua mobiililaitteiden ylenpalttisesta tietotulvasta. Metsässä samoilu on kuulemma myös aika nautinnollista!

Lähde.

Miten sinä olen saanut vähennettyä kännykän pläräämistä? Kerrothan meille muille arvokkaat vinkkisi kommentissa! 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “”Olen kotona lasten kanssa ja koukussa kännykkään””

  • Nimetön sanoo:

    Kirja käteen ja kakki on hyvin? Juu ei. Itse olen kirjaaddikti. Jos vaan löydän hyvän (tai huonon, mutta koukuttavan) kirjan, niin viivyn sen parissa kunnes kirja on luettu. Ihan sama mitä piti tehdä tai mitä kello on. Somen sentään voin laittaa pois tarvittaessa 😅

    • Nimetön sanoo:

      P.S. Ja kyllä, kirjan loppuun lukeminen vie paljon enemmän aikaa, kuin jonkun somejutun loppuunlukeminen.

  • Kolmenmamma sanoo:

    Laitoin whatspista hälytysäänet pois päältä. Väheni käyttö samantien. Lapsille rajat puhelimeen ja itselle sama. Iltakasin jälkeen ei toimi facebook eikä instagram. Neuleupuikot tai kirja käteen. Siinäpä hyvä esimerkki lapsille.

  • Satu sanoo:

    No ensin facebookissa jäädytin huono äiti sivun 30 päiväksi. En enää eksynyt päivittäin pläräämään artikkeleja, vaan tilaan sähköpostiin koosteen. Silloin tällöin luen otsikon perusteella kiinnostavimmat. Samaa voi soveltaa muihin samanlaisiin sivuihin.

    Toinen tärkeämpi muutos vanhasta tyylistä kurkistella watsappia vähän väliä uusiek viestien toivossa, lukea ne, jättää vastaamatta, lukea uudestaan tarkistaakseen oliko jotain mihin piti vastata… Kunnon kierre joka lopulta alkoi ahdistaa.

    Päätin arkistoida kaikki keskustelut saman tien, kun niihin on reagoinut. Suljen watsapin. Avaan sen uudelleen vasta sitten, kun minulla on aikaa keskittyä vastaamaan viesteihin. Ja taas arkistoin kun olen vastannut. Jos satun kurkkaamaan watsappia ohimennen, on helpottavaa nähdä keskustelulista tyhjänä ja muistaa, ettei kukaan juuri nyt odota minulta vastausta.

    Myönnän että ajoittain tylsyyttäni kurkin silti tiheään, mutten enää jää lukeman vanhoja keskusteluja tarkastaakseni niitä. Välillä ärsyttää kun haluaisin paeta lapsiperheen kaaosta omaan maailmaani mutta yhtään viestiä ei ole tullut. Mutta parempi niin.

    Kolmas vinkkini on laittaa puhelin sellaiseen paikkaan, ettei se ohi kävellessä osu silmiin. Houkutus kurkata puhelinta on suurempi, mitä useammin sen näkee.

    Näiden myötä olen enemmän läsnä lapsilleni, ja saanut luotua itselleni laadukkaampaa omaa aikaa.