Miten eroperheessä lomaillaan?
Tätä kysyy Avaudu tästä -lomakkeella keskustelunavauksensa Huonolle Äidille lähettänyt lukija nimimerkillä Uuden edessä:
”Hei, minä haluaisin kuulla miten eronneet on järjestäneet loma-aikoina lasten luonapidon?
Meillä on koululainen ja päiväkotilainen ja olemme eroamassa. Asuminen menee jatkossa niin, että lapset ovat toisella vanhemmalla kerrallaan 5 yötä, toisella 9. Jos sama rytmi pidetään kesälomalla, ei päiväkotilainen juurikaan saa kesälomaa, jos vanhemmilla on lomat eri aikaan. Ja vanhemmat haluavat pitää loman eri aikaan, jotta koululainen ei joutuisi olla niin paljon yksin.
Ehdotin, että vanhemman 3-4 viikon loman aikana lapset olisi hänellä arkipäivät öineen ja viikonloput toisella, mutta siinä koituu ongelmaksi se, että tämä työssäkäyvä ei saisi sitten kuukauteen yhtään ”viikonloppuvapaata”, kun olisi arkipäivät töissä ja viikonloput lasten kanssa.
Itse en haluaisi viedä lasta hoitoon kummankaan vanhemman lomaillessa, eikä silloin saisi kesäkuukausien maksuvapautustakaan…
Kokemuksia?”
Keskustellaan kommenteissa alla!
Artikkelikuva Outi Marjaana.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 13 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Meillä lapset jo koululaisia. Lomat pyritään pitämään eri sikaan ja lasten luonspito sovitaan niin, että molemmilla on 1 vko lapsetonta lomaa esim. festarireissua varten ja muutoin lapset on 3-4 viikkoa putkeen sillä joka lomailee. Asutaan lähekkäin ja lapset voi itse käydä moikkaamassa töissä olevaa vanhempaa iltaisin tai viikonloppuisin. Meillä yhteistyö toimii harvinaisen hyvin lasten parhaaksi ja molemmat tietää, että joustamalla itse se vastapuolikin joustaa helpommin, joten saatetaan muutoinkin vaihtaa viikonloppuja tms.
Päiväkoti aikana kaksoset olivat isällään joka toinen viikko torstaista maanantaihin ja kesälomaa heillä koko heinäkuun, 2 viikkoa isällä ja 2 viikkoa minulla. Nyt kun koulu alkoi ovat isän luona vain joka toinen viikonloppu pe-su ja kesäloma 2,5 kk josta 1 kuukausi isällä ja 1,5 kk minulla. Muita koulun lomia en sitten muistanut sopia kun lastenvalvojalla käytiin. Huoh.
Meillä viikko-viikko jatkuu lomilla. Ja kesälomat sovittiin yhdessä jotta tuli mahdollisimman pitkä loma lapselle. Sinänsä hyvä tilanne, että puolin ja toisin joustetaan, jos nyt joku reissu tulisi. Meillä on toiminut se että vaihtorytmi on aina sama. Kuullut että jotkut voivat olla tosi tarkkoja päivistään ”nyt kun lapset mulla 2 päivää extraa niin jäät mulle velkaa…”
Meillä viikko-viikko jatkuu lomilla. Ja kesälomat sovittiin yhdessä jotta tuli mahdollisimman pitkä loma lapselle. Sinänsä hyvä tilanne, että puolin ja toisin joustetaan, jos nyt joku reissu tulisi. Meillä on toiminut se että vaihtorytmi on aina sama. Kuullut että jotkut voivat olla tosi tarkkoja päivistään ”nyt kun lapset mulla 2 päivää extraa niin jäät mulle velkaa…”
Meillä lapset olivat pienempänä aina sillä vanhemmalla joka oli lomalla. Joskus olisin kyllä halunnut irrottaa pari lomapäivää nykyisen mieheni kanssa pikalomalle, mutta lasten isä ei koskaan suostunut joustamaan sen vertaa. Lapsille on myös kurjaa jos tulee hyvin pitkä jakso ilman toista vanhempaa. Asiat kannattaa laittaa paperille melko tarkkaan, niin ei sitten tule riitaa. Ihan viikon välein ei kannata kesällä vaihtaa kotia, jos haluaa ehtiä puuhata jotain kivaa.
Mitä ihmeen viikonloppuvapaita? Ei niitä ole ydinperheilläkään. Eikä mulla kun olen yh, ku isän luona lapset vain kyläilee satunnaisesti. Enkä kyllä niitä edes kaipaa. Mä en ymmärrä lapsen isä vinkumista samasta asiasta, ei voi ottaa lapsia koko vkl kun sit ei ole yhtään vapaata. Ei voi kun ihmetellä tätä.
Perheessä missä lapset asuvat kokoaikaisesti, ei ole ”vapaita viikonloppuja”. Kuinka haastavaa on olla viikot töissä ilman lapsia ja viikonloput lasten kanssa?
Tässä on toki erona se että kun perheessä on ne kaksi vanhempaa saman katon alla, he voivat tarjota toisilleen sitä lapsivapaata. Eli kun on lasten toinen vanhempi siinä vieressä, on yleensä helpompi lähteä viikonlopuksi viettämään aikuisten aikaa kavereiden kanssa kuin totaali-yh:na jos tukiverkosto puuttuu.
Tietysti näitä ydinperheitä on sellaisiakin joissa toinen vanhempi ei ota mitään vastuuta ja on käytännössä yksi huolehdittava lisää. Sekä totaali-yksinhuoltajia joilla on laajat tukiverkostot ja saa helposti halutessaan lapsen viikonlopuksi hoitoon. Tapauskohtaista.
Mutta jos se puoliso on noin suurinpiirtein normaaliin ajatteluun ja lastenhoitoon kykenevä, en menisi vertaamaan pariskunnan lapsivapaiden puuttumista yksinhuoltajan lapsivapaiden puuttumiseen.
Normaalisti lapset isällään joka toinen viikonloppu (ellei isällä ole kissanristiäisiä tms menoa, ettei lapsia voi ottaa mukaan) ja kesälomalla hyvällä tuurilla jatkuu samalla tavalla. Kolme kesää ollaan oltu erillään, ensimmäisenä piti lapsia kaksi viikkoa, viime ja tänä kesänä viikon, kun ei lomiaan saa kuulemma pitää lasten loma-aikoina.
Onneksi on äitini, jotta ei lasten ole tarvinnut yksin kesiä olla oman neljän viikon loman jälkeen sekä joustava työnantaja. Toki viime vuonna vielä pääsivät kesäkuussa muutaman viikon kerhoon, mihin rahani riittivät.
Meillä lapset ovat kesällä 2vk-2vk, jotta ehtii reissuunkin. Tarvittaessa voidaan myös joustaa. Laittakaa tapaamissopimukseen pvm. johon mennessä lomat pitää sopia ja lause miten lomat menee, jos ei tule sopua. Näin on mahdollista varata matkat hyvissä ajoin. Tämä on toiminut hyvin jo 7 vuotta. Miehelläni ja exällään ei ole sopimusta ja se lomasäätö joka kevät on jotain ihan hirveää.
Samoin meillä kesät 2 vkoa-2 vkoa, on ollut hyvin toimiva systeemi. Muulloin viikko-viikko.
Onko sillä nyt väliä jos sen kuukauden aikana ei ole yhtään lapsivapaata viikonloppua? Varsinkin jos lapset arkisin on sillä toisella vanhemmalla lomailemassa. Eikös se ole vain kiva saada viettää nuo viikonloput yhdessä lasten kanssa?
Sitten kun vielä vastaavasti sillä omalla lomalla olisi joka viikonloppu lapsivapaata aikaa. Mun mielestä toi kuulostaa ihan täydelliseltä.
Miehen lapset ovat meillä pääsääntöisesti 2 vkl /kk.
Riippuen siitä, milloin miehen loma on, lapset olivat meillä 4 vk putkeen ja sitten 4 vk äitinsä luona yhtäjaksoisesti .
Mun mielestä ihan toimiva systeemi.
Toki nyt kun ovat isompia ja osa kesätöissä, leireillä tms vierailut ovat lyhentyneet ja harventuneet
(Vanhin on kohta 18v ja nuorin 15)