Mistä fextasit viimeksi?
Sinäkin olet fextannut, vaikka et ole ehkä tiennyt, että fextaat, Fextaaminen, eli tekstareiden välityksellä riiteleminen tulee englannin kielen sanoista fighting over texts. Jokainen tätä julkaisua lukeva on todennäköisesti ainakin joskus riidellyt puolisonsa, lapsensa tai ystävänsä kanssa tekstareiden välityksellä. Jotkut harrastavat fextaamista enemmän kuin toiset, mutta miksi fextaamme ja onko siitä kenties jotain haittaa tai hyötyä?
FEXTAAMISEN HYÖDYT
Paineet ratkaista konflikti välittömästi ”on the spot” katoavat. Monille ihmisille tämä antaa paremman mahdollisuuden ilmaista itseään ja aikaa argumenttien kasaamiseksi yhteen. Etenkin introverteille ja sellaisille, jotka tuppaavat riidoissa alistumaan toisen osapuolen dominanssin alla voi fextaaminen tarjota mahdollisuuden saada itsensä kuulluksi. Fextaamisessa hyvää on myös se, että riitely harvemmin eskaloituu kilpaa huutamiseksi.
Vakavien keskusteluiden tai riitojen läpikäyminen nuorten kanssa tekstareiden välityksellä voi myös olla hyvä tapa ratkaista asioita ja saada kontaktia sulkeutuneeseen nuoreen. Tekstikeskustelu antaa nuorelle omaa tilaa ja suojaa, jolloin nuori voi tuntea olonsa vähemmän uhatuksi.
FEXTAAMISEN HAITAT
Väärinymmärrysten riski ihmisten välillä kasvaa huomattavasti, kun käydään keskustelua tekstareiden välityksellä. Kehonkieli ja ilmeet ovat ihmiselle tärkeä tapa ilmaista itseään ja fextaamisessa nämä puuttuvat. Viestien sävyyn onkin syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota näiden väärinkäsitysten välttämiseksi. Ilmeiden puuttumista on myös hyvä paikata emojeilla. Emojien käytöllä voidaan minimoida väärinkäsityksiä tunnetiloista ja satunnainen emoji tai GIF-animaatio tuo keskusteluun myös joskus paljon kaivattua keveyttä. Kaiken ei aina tarvitse olla niin vakavaa.
Kalkkisten kannattaa kuitenkin ennen emojen käyttöä varmistaa, mitä emoji tarkoittaa oikeasti.
Mistä sinä fextasit viimeksi ja kenen kanssa?
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.