Kukapa niitä koruja muistaisi puleerata, kun on tässä arjessa vähän muutakin. Jos kuitenkin tykkää helyistäään hohtavina ja ruoastaan pöpövapaana, kannattaisi korujakin kylvettää säännöllisesti.

Kaikki mikä kiiltää, on yleisesti ottaen aika ihanaa. Paitsi sitten, kun se on lian, tummentumien ja tahrojen peitossa. Korut, niin kuin mekin, menettävät hehkunsa huollon puutteesta. Etkä muuten edes halua tietää, kuinka paljon bakteereita ja likaa paljon käytettyihin koruihin kerääntyy…

Huono_sormus-2

Hopealla on tapana tummua hapen vaikutuksesta. Onko tullut hinkattua hopeakoruja hammastahnalla? Toimiihan se puhdistavana aineena, mutta hankaa rakeettomanakin rajusti ja jättää minimaalisia naarmuja, jotka verottavat korun kiiltoa ja käyttöikää.

Pienellä huollolla korut pysyvät paremmassa kuosissa pitkään. Arjessa kannattaa muistaa pari jalometalleja armahtavaa asiaa. Levitä iholle aina ensin kosteusvoide sekä suihkauta hajuvesi ja pue vasta sitten korut. Yritä välttää korujen kontaktia myös siivouskemikaalien ja pesuaineiden kanssa ja riisu helyt ennen kloorattuun veteen hyppäämistä. Koruja ei myöskään kannata virutella hanan alla tai lavuaarissa, koska ne lipsahtavat yllättävän helposti viemäriin.

Koruille on olemassa niille tarkoitettuja puhdistusaineita, esimerkiksi täällä.

16238_z

Kotikonstina hopeakoruille moni meistä antaa kirkastavan kylvyn. Aseta vadin pohjalle foliopaperi ja kaada sen päälle pari ruokalusikallista suolaa tai ruokasoodaa. Pistä koru pötköttämään pedille ja kaada päälle tosi kuumaa vettä. Odottele tunnin verran. Nappaa koru vedestä vaikka haarukalla ja kuivaa se. Niin kauan kuin vesi on kuumaa, voit kylvettää muutkin korut samassa vadissa. Tätä konstia suositellaan varauksin.

Jos hopeakorussa on kivi tai muu liimattu koriste, voi sen liima ottaa nokkiinsa pitkästä liotuksesta. Koruille tarkoitettu puhdistusaine tai -liina on aina varmin vaihtoehto.

Kultakorut puhdistuvat astianpesuaineella. Lisää vatiin lämmintä vettä ja pari tippaa asianpesuainetta. Liota korua muutama minuutti. Putsaa se sitten hellästi pehmeällä hammasharjalla, huuhtele vedellä ja kuivaa ja kiillota pehmeällä kankaalla. Kultasormuksen voi myös keittää sitruuna-vesiseoksessa, jos siinä ei ole helmiä tai kiinnitettyjä kiviä.

Helmille, pronssille, kuparille ja jalokiville kannattaa kysyä puhdistusneuvot ammattilaiselta, niille löytyy varta vasten suunniteltuja puhdistustuotteita koruliikkeistä. Myös arvokorut kannattaa suosiolla jättää asiantuntijan huollettaviksi, ettei vahingossakaan menis päin prinkkalaa koko putsausoperaatio. Huom! Puhdistuksen lisäksi testaa kivien kiinnitys.

Jos kaipaat lisää kiillotettavaa, osallistu iloiseen 200 euron Kultajousen lahjakortin arvontaan!!!

Käy tykkäämässä Kultajousen sivusta Facebookissa. Tykkäyksesi voit käydä osoittamassa täällä. Arvonta tapahtuu tästä julkaisusta Facebookissa tykänneiden sekä tätä juttua kommentoineiden kesken. Osallistua voivat kaikki koruja rakastavat, myös he, jotka ovat aina putsanneet aarteensa hammastahnalla…

Tämä on kaupallinen yhteistyö, jonka Huono Äiti ylpeänä toteuttaa yhdessä kultajousi_logo_cmyk_taustat

-yrityksen kanssa.

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “Koskas viimeksi putsasit korusi?”

  • Helena Savikko sanoo:

    Tykätty ja mukaan ehdottomasti.
    Juu, hammastahnalla on aloitettu, mut viisastuneena vien esim Kalevala Korut suosiolla puhdustukseen suoraan Kalevala Korulle.
    Tuo hopeanpuhdistusaine on kyllä hyvä, eli sitä käytän myös.

  • Ilmari sanoo:

    Aika harvoin niitä tulee putsattua. Hammastahnalla on joskus yritetty putsata.

  • Sonja sanoo:

    Oliskin niitä koruja joita putsata. 😀

  • Varauksella sanoo:

    Jos oksidoituja koruja (sellaisia siis, joissa on tarkoituksella tummennettuja kohtia) foliokylvettää, niin siinä samassa katoavat nekin muiden tummentumien kanssa samaa matkaa. Myös muu ajan patina katoaa ja tilalla on samean maitomainen pinta, eli mitään kovin vanhoja tai arvokkaita (kuten mainitsitkin) koruja/hopeaesineitä ei missään nimessä saa näin käsitellä.

    Ja PS. Hopeaa ei tummenna happi vaan ilmassa oleva rikki.

  • Kultaseppä-artesaaniopiskelija sanoo:

    ”Jos hopeakorussa on kivi tai muu liimattu koriste, voi sen liima ottaa nokkiinsa pitkästä liotuksesta.” Lauserakenteesta saa vähän sen mielikuvan, että kivet olisivat aina liimattuja, mitä ne eivät yleensä ole, jos koru on ammattilaisen tekemä. Tämä nyt oli vähän pilkun no tiedäthän, mutta halusin vain tarkentaa. 😀

    • Korumyyjä sanoo:

      Mutta enimmäkseen liikenteessä on made in china hopeakoruja, joissa kivet on liimalla.. Valitettavasti 🙁

  • Kati sanoo:

    Tykätty!
    Lahjakortti tulisi tarpeeseen sormusostoksille tarttis päästä.. 😉

  • PS sanoo:

    Täytyy sanoa, että tämän vuoden koettelemukset voittaneena sattaisin jo hieman blingblingiä kaivata!

  • hehhuhhöö sanoo:

    yes please

  • Johanna sanoo:

    Viimeksi pilasin hopeaketjuni, kun se jäi arjen pyörteissä liian kauaksi uimaan puhdistusaineeseen.

  • Kristiina sanoo:

    Hammastahnaa on käytetty juu!

  • Sanna B. sanoo:

    Putsauttaa pitäisi vihkisormus ja hopeakoruja missä makean veden helmiä. Ovat muuten vaikeita puhdistettavia jälkimmäiset.

  • Pauliina Karppinen sanoo:

    Kyllä kelpaisi hyvin

  • Linda sanoo:

    Ehdottomasti mukana. Kiitos hyvistä puhdistus vinkeistä, ehdottomasti menee kokeiluun! Hopea menee äkkiä tummaksi käytössä ja vaikea hammastahnalla saada puhtaaksi, eli puhdistusaine menee ostoslistalle. 🙂