Valehteletko lastesi iästä?
Alle viisivuotiaat ilmaiseksi, sanoo kyltti. Hhmmm, menisikö tuo pienikokoinen seitsemänvuotias vielä viiden vanhasta? Pitäisikö huijata?
Monissa paikoissa on lapsialennus, ja vielä sen suuruinen lapsialennus, että pienellä iän vääristelyllä voi säästää ison summan. Mutta saako niin tehdä?
Huijaamisen halu voi syntyä ihan pelkästään piheydestä. Tai sitten tarpeesta: monet lapsille suunnatut paikat ovat todella kalliita. Niihin lähteminen voi olla iso panostus, ja hieman halvempi lippu helpottaa paljon. Eikä sillä oikeasti ole väliä, onko lapsi neljä vuotta ja yksitoista kuukautta vai viisi vuotta ja kuukauden.
Joissain tilanteissa tuntuu harmilliselta maksaa täyttä hintaa lapsista, kuten vaikka ravintoloissa. Suomessa ravintolasyöminen on tosi kallista, ja aika pienenkin lapsen annoksesta voi joutua maksamaan melko lailla – siitä huolimatta että lapsi ei kuitenkaan syö kaikkea ja pienempi annos olisi oikein sopiva. Lapsen koko ja ruokahalu eivät riipu iästä vaan muista asioista. Pieniruokaisen kanssa ikähuijaus voi olla kaikkien etu: turha tehdä isompi annos vain siksi, että osa ruoasta menee roskiin.
Entäs sitten kauppojen ja laivojen leikkihuoneet ja vastaavat? Niihin ujutetaan väärän ikäisiä lapsia siksi, että vanhemmat saisivat hoitaa asiat rauhassa. Eihän sekään oikeastaan haittaa, jos lapsi on suunnilleen oikean ikäinen ja osaa toimia sen mukaan, kuinka kyseisessä paikassa tulee toimia.
Pieni kyselykierros paljasti, että huijaamista kyllä tapahtuu:
”Olen sanonut lapseni olevan ikäistään nuorempi kylpylässä ja vastaavissa. Silloin, kun on tuntunut kohtuuttomalta se hinta. Lopetin ennen kuin lapsi tajusi mitä teen. Pelkäsin aina että kassa kysyy lapselta itseltään ikää.”
”Ilmoitin lapsen iän väärin kun varasin risteilyn ruokailut. Se oli alunperin vahinko, mutta en korjannut sitä. En tiedä miksi tein näin, eihän se iso summa ollut.”
”Olimme useamman viikon ulkomailla ja ajoimme paikallisilla busseilla. Osa kuljettajista ei ottanut maksua lapsistamme ja osa otti. Aloimme sitten aina väittämään että he ovat alle maksuikärajan, kun välillä näin oli tulkittu. Miksei?”
Mutta moraalisesti ajateltuna ei tietenkään saisi huijata. Yritys saa päättää hintatasonsa ja ikärajansa, eikä ole oikein alkaa kehvelöimään omiaan. Eihän mitään lapsialennusta ole edes pakko antaa, vaan se on vastaantulemista yrityksen puolelta.
Jätä ihmeessä kommentti: lipsahtaako lippukassalla valkoinen valhe, vai mennäänkö rehellisyys edellä tilanteesta ja olosuhteista riippumatta?
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 33 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Otsikon nähtyäni ajattelin heti, että kyse on lapsen iän huijaamisesta ylöspäin. Sitä on enemmän tullut tehtyä ja nähtyä. Omat lapset on melko pitkiä, joten kovin paljon alaspäin en kehtaisi huijatakaan. Max kuukauden verran olen saattanut huijata alaspäin. Ylöspäin vaikka parikin vuotta. Ei tietenkään isompien maksujen takia, vaan jos kivat jutut on sallittu vain isommille.
Voih, monta kertaa. Lapseni on lyhäri, jota aina luullaan vähintään pari vuotta ikäistään nuoremmaksi, joten kyllä – olen käyttänyt tätä tilannetta hyväkseni. Joskus olen kysynyt aspalta, että paljonko tämän kokoisen lippu/ruoka maksaa, jolloin harkinta on jäänyt heille.
Ei ehkä reilua, mutta voin vannoa, että lapseni ei ole koskaan syönyt enempää tai muuten hyötynyt pienuudestaan. Päinvastoin olen kuullut monet itkut, kun lyhyenä ei pääse samoihin huveihin kuin kaverit.
Omat lapseni ovat niin isokokoisia ja pitkiä olleet aina, että paremminkin on jopa nolottanut käyttää noita alennuksia kun on tuntunut siltä että ei aspa oikeasti usko että tuon kokoiset ovat niin nuoria.
Erittäin hyvätuloisella mutta myös erittäin pihillä kaverillani on tapana huijata aina pienikokoisten lastensa kanssa. Minusta se on jo noloa. Kuusilapsisen yh:n toimintana ymmärtäisin mutten kahden lapsen ja kahden vakavaraisen aikuisen.
Tällaiset kysymykset mielestäni jakavat ihmiset karkeasti kahteen leiriin: niihin jotka toimivat ohjeiden mukaan ja noudattavat sääntöjä ja niihin jotka ottavat aina kaikesta itselleen kaiken hyödyn irti häpeilemättä.
Kyllä valehtelen. Kaksi kuukautta sitten 3v täyttäneen, pienikokoisen lapsen ilmoitin alle kolmevuotiaaksi. Liput ostettiin kotona nettikaupasta, joten lapset eivät tiedä huijauksesta. Pääsi ilmaiseksi sisään ja säästettiin useita kymppejä, mikä työttömän yh:n lapsiperheessä on iso säästö. Koululaisista ja itsestäni maksoin oikean rannekkeen, joten kyllä me yritykselle myös sitä rahaakin toimme, mutta en näe mitään järkeä maksaa 90cm lapsesta täyttä hintaa, kun hän ei kovin moneen laitteeseen edes pääse ja ikärajan ylityksestä ei ollut paljoa aikaa.
Aikoinani Puuhamaahan mennessämme sanoin miehelleni, että sanotaan lapsen ikä väärin, kun oli juuri edellisellä viikolla täyttänyt. Mieheni sanoi, että jos on varaa tulla tänne, niin pitää olka varaa maksaa mitä pyydetään. Sen jälkeen en koskaan edes ajatellut huijata.
Lapsi kuuntelee kaikkia aikuisten puheita korvat höröllään eikä tosiaan tee mieli käydä naama punaisena jotain äänekästä ”äiti miksi sanoit mua kolmevuotiaaksi” -keskustelua. Valheella on lyhyet jäljet.
Huijasin hoplopissa, että keskosina syntyneet kaksoset on alle 1 v, jotta saimme syöttää heille omia eväitä. Kummallakaan ei vielä ollut riittäviä taitoja syödä ravintolatarjonnasta itseään kylläiseksi eikä myynnissä olleet soseet sopineet allergiselle. Ihan järjetön toi 1 v ikäraja. Esikoinen olisi jo pienempänä saanut syötyä kanavartaan, lihapullia ja ranskalaisia ellei suola mutta tuplilla tuskin tulee olemaan vielä hetkeen (nyt 14 kk, korjattu 12 kk) vastaavia valmiuksia.
Olen huijannut hotellissa ku raja 12v ja minusta ovat lapsia kun alle 18v. Meillä tosi pieni kokoiset 16v ja 14v. Joskus syömään mennesdä myös..