Äiti, oletko palanut loppuun?
Mistä tietää, onko äiti vain vähän väsynyt vai onko kyseessä loppuunpalaminen?
Vanhemmuus on usein kuormittavaa, ja siitä voi seurata myös ihan oikea burnout.
Jos mietit, oletko kenties loppuunpalanut, pohdi, kuulostavatko nämä oireet tutuilta:
Unohtelu
Juu, on olemassa se ”äitipää”, eli raskauden ja äitiyden myötä syntyvä tila, jonka seurauksena et muista mitään. Hyvä jos oman ja lapsesi nimen osaat sanoa.
Mutta jos huomaat, että unohdat jatkuvasti jotain sellaista, mitä sinun pitäisi muistaa, eikä päässäsi pysy enää yksikään asia, saatat kärsiä loppuunpalamisen oireista.
Kärttyisyys
Ärsyttääkö kaikki? Suututko jatkuvasti lapsille ja puolisolle? Meneekö hermot töissä ja liikenteessä? Alatko raivota jopa tuntemattomille?
Ärtyisyys ja kiukunpuuskat kertovat siitä, että voimavarasi ovat loppuneet.
Väsymys
Harva vanhempi on kovin pirteä. Mutta jos olet aina väsynyt, aamulla, päivällä ja illalla, saatat olla palanut loppuun. Ota oireesi vakavasti varsinkin, jos väsymyksesi ei helpota koskaan, ei lomilla, ei viikonloppuina, ei vapaapäivinä.
Kyvyttömyys toimia normaalisti
Etkö jaksa enää lasten iltarutiineja? Eikö voimia riitä enää ruoanlaittoon? Laiminlyötkö harrastuksiasi, ulkonäköäsi ja ystävyyssuhteitasi vaikka haluaisit toimia toisin? Oletko iltaisin pettynyt itseesi, kun et tänäänkään jaksanut kuten olisit halunnut jaksaa?
Jos otteesi ikäänkuin irtoaa, olet todennäköisesti uupunut.
Mikäli nämä oireet kuulostivat tutuilta, voit olla palanut loppuun. Toimi silloin näin:
– Yritä jaksaa hakea apua. Apua lastenhoitoon, apua siivoukseen, apua ihan mihin vaan.
– Kerro puolisolle, ystäville ja sukulaisille, että tarvitset apua. Jos he eivät auta, osta palveluja tai ota yhteyttä esimerkiksi neuvolaan.
– Harkitse terapiaa. Monesti uupumuksen taustalla saattaa olla muita syitä kuin vain ne ”näkyvät” syyt. Terapiassa voidaan päästä käsiksi ongelman alkulähteille.
– Opettele sanomaan ei. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea eikä olla kaikessa mukana. Laita oma jaksamisesi ykkössijalle, ja sano ei useammin.
– Yritä jaksaa harrastaa liikuntaa. Rankka liikunta voi auttaa purkamaan tunteita, mutta jos olet kovin kuormittunut, se voi pahentaa tilannetta entisestään. Rauhallinen kävely palauttaa elimistöäsi. Kokeile joogaa, se rauhoittaa hermostoa. Kaikenlainen tanssiliikunta voi lisätä mielihyvähormonien määrää kropassasi ja parantaa aivojen toimintaa.
– Vähennä teknologian käyttöä. On kätevää, kun töitä voi tehdä mistä vain ja somessa on hauskaa. Mutta etätyönteko ja sosiaalinen media kuormittavat sinua entisestään. Mieti, mitkä toimintatavat ovat sinulle iloksi ja hyödyksi ja mitkä eivät. Toimi sen mukaan.
– Uuvutko siksi, että arkenne on erityisen haasteellista? Jos joku perheenjäsenistä tarvitsee erityistä apua tai tukea, pyri hankkimaan sitä.
– Anna olla. Yritä erottaa, mitä teet siksi, että haluat ja siksi, että on ihan pakko. Ja mitä teet siksi, koska muka pitää. Jätä kaikki turhanpäiväinen pois. Jos vaikkapa tarkka siivoaminen ja sisustaminen tai laittautuminen tuo sinulle iloa, jatka sitä. Mutta jos koet olevasi huono ihminen jos et jaksa koko ajan tehdä vimmatusti, pysähdy miettimään, miksi oikein teet kaiken sen minkä teet.
– Mene lääkäriin. Joskus omat toimet eivät riitä, vaan tarvitaan sairauslomaa ja lääkitystä. Se ei ole mikään häpeä. Sinulla on oikeus saada apua ja sinulla on oikeus levätä ja voida hyvin.
– Lopeta vatvominen. Uupuneena ja ahdistuneena ajatukset kiertävät kehää. Pyri tietoisesti ajattelemaan muuta, ja sano itsellesi seis, kun huomaat vatvomisen alkavan.
– Laita itsesi ykkössijalle. Ihan sama mitä anoppi sanoo, ihan sama mitä vanhempaintoimikunnassa suunnitellaan, ihan sama mistä pikkuasioista pomo valittaa. Keskity saamaan itsesi kuntoon.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Hyviä ohjeita, mutta mitäs sitten kun nämä on jo kokeiltu eikä mistään saa apua? On turha soitella neuvolaan tai pyytää perhetyötä, apua saa vasta siinä vaiheessa kun äiti joutuu osastolle. Se siitä ennaltaehkäisevästä palvelusta. Nyt sentään lääkäri otti tosissaan ja tutkitaan, mistä tää jatkuva väsymys ja nukahtelu ja huono vointi johtuu. On kyllä perheiden palvelut ihan kuralla tässä maassa. Ongelma kyllä koskettaa laajemminkin koko sote-alaa… apua saa aina ihan liian myöhään.
Hyviä neuvoja. Kaikki kokeiltu, ja lopulta oikea lääkäri tunnisti raudanpuutteenkin…
Kuulostaa tutulta
Tää oli siis niin hyvä… kiitos artikkelista, tästä on monelle hyötyä. Loppuunpalaminen on tämän ajan ilmiö. Itsekin olin matkalla sinnepäin, kun lapset olivat pieniä. Työssä myös onneksi pari hyvin lyhyeksi jäänyttä jaksoa.
Nämä kaikkihan on ihan selviä raudanpuutteen oireita. Tiesitkö, että monella naisella on alhaiset rautavarastot jo ennestään ja raskaus kuluttaa ne rautavarastot loppuun. Itselläni helpotti ihan jokaikinen ym. oireista vuoden (kyllä – VUODEN) rautakuurin aikana. Ei kun labraan tsekkaamaan ferritiini, kaikki väsyneet naiseen. Niin pitkään turhaan kärsiä sait!
PS. ennen rautakuuria en todellakaan jaksanut liikkua YHTÄÄN. Hyvä kun jaksoin rappuset kävellä yläkertaan ja käydä suihkussa. Nykyään lenkkeilen lähes päivittäin, enkä väsy siitä.
Kaikki väsyneet _naiset_ siis. Sori kirjoitusvirhe.