Äiti on ihan oikeissa töissä
”Äiti lähtee nyt töihin, heippa!” Kuvittelemme, että lapsi tietää mistä on kyse. Väärin! Yhtä hyvin voisin sanoa lähteväni retkelle Kuuhun.
Alle kolmevuotias ymmärtää sen verran, että äiti menee jonnekin ilman häntä.
Eskarilainen ymmärtää, että äidin on pakko mennä jonnekin ilman häntä.
Alakoululainen ymmärtää, että töihin mennään, jotta saadaan rahaa, jotta voi ostaa ruokaa ja marsun. Ja että lapset eivät käy töissä, koska lasten työ on koulu ja leikkiminen, vaikka siitä ei saakaan rahaa.
Yläkoululaiselle töissä käyminen on periaatteessa tuttua. Hän on nähnyt sitä Netflixistä. Hänen mielestään äiti voisi tehdä enemmän tai hienompia töitä, jotta hän saisi paremman kännykän. Hänen mielestään on erittäin ok, että äiti menee töihin ilman häntä.
Mutta mitä me oikeasti teemme, kun olemme töissä? Räpläämme kännykkää, roikumme koneella, hotkimme ruokaa. Emme muista tai ehdi käydä vessassa. Eli kaikkea sellaista, mikä on lapsilta kielletty. Ilmankos he eivät saa tulla mukaan!
Perinteisiä töitä ymmärtävät pienetkin lapset, sillä ne ovat tuttuja leikeistä ja kirjoista. Äiti on opettaja, äiti on lääkäri, äiti on siivooja. Kaverini sanoi parivuotiaalle lapselleen olevansa pomo, helppo selitys. Mutta miten selittää lapselle olevansa kontrolleri, sisällöntuottaja tai pääkirjanpitäjä? Pää-kirjan-pitäjä! Aivan. Sanomalla, että äiti menee nyt töihin, heippa. Töissä tehdään töitä, heippa!
Viime syksynä monilla työpaikoilla vietettiin lapset mukaan töihin -päivää. Monille se tarkoitti sitä, ettei tarvinnut mennä hoitoon tai kouluun, vaan sai pelata kännykällä koko päivän, kunhan oli hiljaa. Ei ehkä se päivän perimmäinen idea? Lapset saivat kuitenkin nähdä, missä äiti tai isä on töissä. Minkälainen talo, huone, työkaverit ja keittiö? Seuraavana aamuna lapsi tiesi ainakin sen, missä niitä töitä tehdään ja kenen kanssa, ja missä äiti käy pissalla.
Minä teen töitä kotona, joten iltapäivisin lapset ovat työpaikallani (tai minä olen töissä heidän vapaa-ajanviettopaikallaan). Joka tapauksessa he näkevät, miten työtä tehdään: Istutaan verkkareissa koneen ääressä, roikutaan netissä ja räplätään puhelinta kuulokkeet päässä. Ilmankos teinin mielestä työnteko vaikuttaa olevan ”ihan fresh”.
Meidän perheen isi tekee töitä ihan oikealla työpaikalla. Lapset tietävät, että isikin naputtaa tietokonetta, ja lisäksi hän istuu monta tuntia päivässä palavereissa.
Tutkimukset osoittavat, että jos lapselle ei selitä jotain asiaa tarpeeksi tarkasti, hän täyttää puuttuvat aukot mielikuvituksellaan. Jepjep. Tokaluokkalainen halusi tässä eräänä päivänä varmistaa, että on ymmärtänyt erään olennaisen työhön liittyvän asian oikein: ”Äiti, eiks niin, että palaveri tarkoittaa sitä, että istutaan sohvalla ja juodaan kaljaa?”
Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.
Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Minä olen ottanut sekä puolison että lapsen mukaan asiakaskäynneille.Näihin on toki aina aisakkaan lupa…
Sekä näkevät kotoan työhuoneen ovelta mitä teen.
Meidän perheessä kaikille perheessä on selvää että kun äidillä alkaa sesonkin niin konetta naputellaan aamusta iltamyöhään..
Asiakaskäynnit marjatilaoilla vievät ympäri Suomen.
Nuorison mielestä äidin työ on tylsää, pelkää asiantuntija neuvontaa ja myyntiä.
Etätyön ymmärrystä ei ole isovanhemmilla, jotka asuvat samassa pihapiirissä. Apuja tarvitaan vaikka istun videoneuvottelussa toiselle puolelle maailmaa.. Niin ja tästä vielä jopa maksetaan palkkaa, kotona olosta.
Hihi 😊
Joskus oivalsin, että lasten lisäksi myös puoliso voi olla ihan ulalla siitä, mitä työni on, mitä teen ja mistä stressaan, mitä teen illat hätätilanteissa ja mikä on vaikeaa. Puoliso töihin -päivä, kiitos, lasta ei töihin uskalla viedä, tai hän ei muuten uskalla lähteä edes kesätöihin…
Tää on niin totta…
Kyllä oli vaikea exälle selittää mitä perhepäivähoitaja tekee…se ei ole vaan kotona olemista…ja siinä ’samalla’ ei hoideta yhtä ja toista asiaa .