Älä sano tätä yli 35-vuotiaalle lasta yrittävälle!
Nykyään ei ole epätavallista, että lapsia yritetään saada yli 35-vuotiaina. Vuonna 2018 kaikista synnyttäjistä 23 prosenttia oli yli 35-vuotiaita, kertoo Tilastokeskus.
Samasta tilastosta selviää, että yleisimmin äiti oli 30−34-vuotias lapsen syntyessä. Yli 44-vuotiaille äideille taas syntyi yhteensä 116 lasta vuoden 2018 aikana.
Ei siis ole mitenkään erityisen harvinaista yrittää lasta yli 35-vuotiaana. Lähipiirille (ja vieraammillekin) se voi silti olla ongelma. Jos lapsihaaveistaan kertoo, saattaa kuulla monenmoista kommenttia ja päivittelyä.
Älä sano näitä asioita lasta yrittävälle yli 35-vuotiaalle naiselle:
– ”Sitten olisit mummoäiti!” No, mitä jos ihan vaan äiti. Mummoja ollaan sitten, kun on lapsenlapsia tai ikää on riittävästi. Kolmosella tai nelosella alkava ikä ei ehkä ihan riitä mummon statukseen, ainakaan jos niitä lapsenlapsia ei ole…
– ”Käyttekö te hedelmöityshoidoissa?” Asiahan ei sinulle kuulu. Sitä paitsi yli 35-vuotiaat naiset kyllä tulevat luomustikin raskaaksi, eivätkä kaikki lasta toivovat 25-vuotiaat naiset tule luomusti raskaaksi. Ihan turhaa udella tällaista asiaa. Äiti kyllä puhuu asiasta kanssasi, mikäli hän haluaa siitä avautua.
– ”Sinähän olet XX vuotta vanha kun lapsesi on 18!” Luuletko, että äiti ei osaa itse laskea? Luuletko tosiaan myös, että hän ei ole pyöritellyt näitä laskuja päässään jatkuvasti siitä lähtien, kun alkoi haaveilla lapsesta?
– ”MINÄ ainakin halusin olla nuori äiti!” Kivat sulle. Moni ”vanha äiti” on ollut myös nuori äiti. Jotkut taas eivät ole saaneet lapsia nuorempana yrityksestä huolimatta. Ja jotkut eivät ole halunneet lapsia nuorempana. Kenties sopivaa puolisoa ei ole tullut vastaan, kenties sairaudet tai vaikeudet ovat estäneet… Eivät nämä asiat läheskään aina ole puhtaita valintakysymyksiä.
– ”En millään enää jaksaisi aloittaa alusta!” Älä sitten aloita. Anna muiden tehdä mitä haluavat. Jos sinä et jaksa, niin ei se tarkoita sitä, että kukaan muukaan ei voisi jaksaa.
– Älä kerro, kuinka sekin julkkis sai lapsen viisikymppisenä. Viisikymppinen synnyttäjä on melkoinen harvinaisuus, mutta ei plusmiinus 40-vuotiaana raskaaksi tuleminen nyt niiiin erikoinen juttu ole!
– Älä myöskään ryhdy selittämään naiselle ikään liittyvistä riskeistä. Ne ovat tiedossa jo. Eikä äidin ikä takaa tervettä lasta, olipa se ikä sitten mikä tahansa.
– Äläkä kysy, että riittääköhän sinulla jaksaminen vielä tossa iässä. Vanhemmuus voi olla rankkaa tai vähemmän rankkaa iästä riippumatta. Sitä paitsi uuden tutkimuksen mukaan nuorilla vanhemmilla on suurempi riski uupua kuin vanhemmilla. Varttuneempana saattaa tiedostaa omat rajansa paremmin ja viitata kintaalla ulkoisille vaatimuksille.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Voitaisiinko vain sopia, että näitä asioita ei kommentoida ollenkaan tai sitten kommentoidaan ympäripyöreään positiiviseen sävyyn? Eihän muiden ihmisten intiimiasioita muutenkaan ole tapana taivastella ja päivitellä ääneen. Jokainen miettiköön päänsä sisällä mitä haluaa… antaa kaikkien kukkien kukkia.
Olipa hyvin kirjoitettu! Ihana lukea tällaisia juttuja äidiksi tulemisesta yli 35-vuotiaana. Itse sain kuopuksen viime syksynä täytettyäni juuri 40. Joka artikkelissa ja lehtijutussa toitotetaan raskaaksi tulemisen vaikeudesta, riskeistä, jaksamisesta jne. jos raskaudut tai edes kehtaat yrittää raskautua yli 35-vuotiaana. Omalla kohdalla raskaus alkoi suunnitellusti toisesta kierrosta, raskaus sujui paremmin kuin hyvin, kuun myös synnytys. Kuopus on iloinen, terve ja aktiivinen vauveli. Ja vauva-aika on ollut ihanaa. Sen sijaan ensimmäinen raskaus 30-vuotiaana oli kaikkea muuta… Suomessa on vallalla ajatus, että lapset on soveliasta t-e-h-d-ä 25-34 -vuotiaana. Biologia tarkoitti toisin.
Komppaan <3