Hoitajan terveiset päiväkodin pienten puolelta
Tapasin lastenhoitajan, joka on tehnyt töitä kohta 25 vuotta päiväkodissa. Hän halusi kertoa siitä arjesta, jossa pienimmät päiväkotilapset elävät:
”Alle 1,5 -vuotiaat päiväkotilapset ovat aivan väärässä paikassa. Heitä ei pitäisi tuoda lainkaan päiväkotiin. Jos ihan pieni on tottunut ottamaan aamupäivällä pienet unet, lapsi pidetään väkisin hereillä, jotta kaikki lapset nukkuisivat yhtä aikaa nukkumisaikaan. Hereillä pitäminen voi tarkoittaa jopa kasvojen valelua kylmällä vedellä ja vähimmillään kylmässä maassa istuttamista.
Jos päiväkotiin tuleva lapsi ei osaa vielä itse syödä, se on ikävä juttu se. Jos osastolla on kaksi hoitajaa ja monta ihan pientä, hoitajat eivät ehdi syöttää kaikkia nopeasti vaan nälkäinen lapsi tuijottaa ruokaansa kunnes apu ehtii paikalle. Jos housuun tulee kakka, hän odottaa kakoissaan, kunnes joku ehtii auttaa. Jos hoitajat sairastuvat, tilanne pahenee entisestään, koska sijaisia ei oteta.”
Hoitajan mukaan pienet lapset saadaan päiväkodissa juuri ja juuri säilymään hengissä, mutta mitään sen ihmeellisempää ei pienille ole eikä voi tarjota. ”Jotkut vanhemmat väittävät tosissaan, että ”meidän vuoden ikäinen niin kaipaa kavereita”, mikä on puppua. Pieni lapsi ei halua mitään muuta kuin olla kotona.”
Hoitajan mukaan on ikävää, miten suomalaiset äidit käyttävät subjektiivista päivähoito-oikeutta hyväkseen. Hänen mukaansa kukaan ei siis kukaan ota vanhempaa lasta pois päivähoitopaikalta kun vauva syntyy. Jokainen tuo isomman lapsen säännöllisesti päiväkotiin. Meistä on hänen mukaansa kasvanut pullamössöruokittu lellikansa, joka on todella kaukana niistä ajoista kun naiset sotien aikaan hoitivat lapset, pellot, työt ja ihan kaiken ilman mahdollisuutta huilailla kun isompi lapsi on niin väsyttävä.
Hoitaja sanoi tietävänsä mikä on perheiden vakiovastaus kun tästä aiheesta herättää keskustelua. Se on raha. On pakko käydä töissä ja tuoda pienet päiväkotiin. ”Mutta kun ei ole. Hän En käsitä sitä, miksi lasten ollessa pieniä ei tyydytä pieneen ja ahtaaseen asuntoon ja huonoon autoon, jotta lasten kanssa voidaan olla kotona. Nyt jonkinlaisena hyvän elämän tavoitteena on suuri omakotitalo ja hieno auto, mutta ei lasten onni. Lapset asuvat mielummin ahtaasti ja ovat kotona kuin velkaisessa omakotitalossa, jossa he eivät vietä aikaa. ”
Kaikkein paras ikä lapselle hoidon aloittamiseen on hoitajan mukaan lähellä 3 vuotta. Mutta koska se on harvalle mahdollista, hoitaja haluaa vedota äiteihin ja isiin, että pitäkää lapsenne poissa päiväkodista edes niin kauan kuin he ovat 1,5 vuotta, osaavat kävellä ja syödä itse ja jollakin tavalla ilmaista itseään. Se on lapsen etu.
— Huono Äiti
Artikkelissa on 179 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Hah! Juuri mummini kertoi miten hänet oli 5v jätetty hoitamaan pikkusiskoaan ja miten tylsää hänellä oli. Hänpä päätti sitoa siskonsa kiinni sänkyyn narulla ja lähteä ulos leikkimään. Ei siinä kukaan valvonut lapsia. En tajua miksi ihannoidaan miten lapsia hoidettiin ”ennen vanhaan” kun heitä ei hoidettu!
Järkyttävää, missä tollainen päiväkoti on? Itse alalla työskentelevänä puuttuisin tuollaiseen jos näkisin, meillä lapset saavat nukkua pikku torkut aamupäivällä esim ulkoilussa rattaissa kun muut leikkivät, ketään ei jäädytetä maassa tai valella vettä kasvoille, kidutusta (ja nukkuvat sitten toiset kun muutkin nukkuvat), kukaan ei ole märissä vaipoissa tai housuissa kiireen takia, ruoka syötetään niille jotka eivät itse osaa ja muita autetaan jos on tarve, olisi järkyttävää kohdella lapsia huonosti työkseen!
Jokainen lapsi tulee sen ikäisenä ja niillä taidoilla mitä on, kyllä vanhemmat kokevat ihan tarpeeksi huonoa omaatuntoa ilman syyttäviä katseita tai saarnoja, kukaan meistä ei tiedä kaikkea perheiden tilanteesta.
”suomalaiset äidit käyttävät” oli hoitajan kummallinen ilmaisu. Yhtä lailla isät käyttävät, näin yleensä kun lapsella useimmiten on äiti ja isä (muutkin vaihtoehdot ok). Vanhempainvapaita voi käyttää isä tai äiti yhtä lailla. Tai olla käyttämättä, miten sitten valitsevatkaan.
”Meistä on hänen mukaansa kasvanut pullamössöruokittu lellikansa, joka on todella kaukana niistä ajoista kun naiset sotien aikaan hoitivat lapset, pellot, työt ja ihan kaiken ilman mahdollisuutta huilailla kun isompi lapsi on niin väsyttävä.”
Kyllä olemme todella kaukana, ja se on kerta kaikkiaan ihana asia. Olen kuullut paljon näistä ajoista, kun lapset nälissään ja keskenään ilman aikuista imeskelivät sokeria, kylmiä perunoita tai mitä nyt vaan talosta löytyi, kun ne aikuiset tosiaan olivat töissään. Eräs sukulaiseni kuoli vauvana, kun kekäle tippui kehtoon vanhempien ollessa muualla. Siinä ei paljon syliin päässyt, ja jäljet näkyvät kyllä kyseisessä sukupolvessa.
Jos siellä töissä todella valellaan lasten kasvoja kylmällä vedellä, että pysyisivät hereillä, on varmaan aika ottaa yhteyttä valvoviin viranomaisiin.
Itse joudun harkitsemaan lapseni laittamista päivähoitoon heti kun äitiyspäivärahan maksu loppuu eli noin 9kk ikäisenä. Mieheni on opiskelija, joten tulomme eivät mitenkään riitä elämiseen. Eikä meillä ole autoa eikä omakotitaloa. Olisin tietenkin mieluummin lapsen kanssa kotona jos valtio sen mahdollistaisi pidempään, mutta kun ei niin töihin on pakko lähteä ihan perustoimeentulon takia! Kaikilla kun ei ole hyvätuloista puolisoa elättämässä.
Aika erikoinen kirjoitus ja jos näin on tehty, niin rikosilmoitusta menemään ” Hereillä pitäminen voi tarkoittaa jopa kasvojen valelua kylmällä vedellä ja vähimmillään kylmässä maassa istuttamista.” .
Ainakin kun itse olin töissä päiväkodissa niin nämä pienet sai eniten huomiota, koska isommat pärjäilivät jo itekseen eivätkä joka asiaa työntäneet suuhun, osasivat pukea ym. Ehkä parempi olisi vedota kuntaan että varhaiskasvatus tarvitsee lisää työntekijöitä lasten turvallisuuden takaamiseksi.
Olen ymmärtänyt että äidit vievät vanhempaa lasta hoitoon vaikka on vauva kotona koska nimenomaa tämä vanhempi lapsi jo kaipaa kavereita, virikkeitä ja ohjelmaa jota äiti ei kerkeä järjestää vauvan kanssa. Yhtälailla myös uudella vauvalla on oikeus lähentyä ja kiintyä äidin kanssa kuin oli ensimmäiselläkin lapsella.
Minulla on elämässä muitakin tavoitteita kuin lastenhankinta. Mietinkin pitkään, että pitäisikö jättää avioliitto ja lapset kokonaan väliin? Onko se joko tai?
Päädyin:
– Jotta yhteiskunta pyörii ja eläkkeet saadaan maksuun, tarvitaan lapsia
– Rakastan monia piirteitä suomalaisissa ja Suomessa, ja haluan tukea maatamme sekä kasvattaa lisää suomalaisia
– Kautta aikojen, eri maissa ja heimoissa, lapsia kasvatetaan hyvinkin eri tavoilla. Useinkaan äiti ei ole ainoa kasvattaja.
– Lapset kasvavat kaikenlaisissa ympäristöissä
– Olennaista on turva, rutiinit, rakastavat ihmiset
Kysyin siis äidiltäni: onnistunko järjestämään hoidot? Hän sanoi että ”sitten kun aika tulee, niin kyllä sinä löydät sopivan ratkaisun”.
Ensimmäistä lasta hoidin kotona 2,5 kk, toista 3 kk. Sen jälkeen hoitajina ovat olleet kotona kaverini, hänen äitinsä, mummit, ja isompana perhepäivähoito.
Jännitin paljon, mutta jälkeenpäin tuntuu että ratkaisu oli täydellinen. Etenkin toka lapsi, jolla oli useampia hoitajia, kasvoi iloiseksi ja joustavaksi tapaukseksi.
Itselläni on vahvuuksia sekä heikkouksia kasvattajana.
Koska lapset viettävät aikaa myös muiden kanssa, he ovat päässeet nauttimaan useiden eri ihmisten vahvuuksista: ruuantuputtaja, kekseliäs leikittäjä, halailija, hassuttelija, kärsivällinen auttaja, rajojen asettaja…
Minulla on paljon vähemmän stressiä että vahingossa ”pilaan lapset”, koska tiedän että usealla hyvällä kokilla on lusikkansa sopassa 🙂
Onko tämä siis sarkastisesti kirjoitettu postaus? Oletko Huono äiti tämän hoitajan kanssa samaa mieltä vai eri mieltä?Kummassakin tapauksessa outo kärjistys ja vielä oudompaa, että tähän ei tuoda kirjoittajan omaa mielipidettä. Ja todella ahdistavaa luettavaa, meidän 1v aloittaa päiväkodissa elokuussa ja jännittää muutenkin. Onneksi luin tämän postauksen ensimmäisenä tästä blogista, voinkin jättää sen nyt pois lukulistalta:) iloista viikonloppua ja rakentavampia keskustelunaloituksia odotellessa
Suosittelen sinuakin saamaan kaksoset tai kolmoset ja tulemaan sen jälkeen sanomaan minulle että kuule sun on vaan parempi pitää se esikoinenkin vielä heidän lisäkseen kotona ja oltava vaan sitkeä ainakin sen 1,5-3v verran siinä univajeessasi minkä kaksi vauvaa/taaperona saa aikaan ja kehittämään vielä älyllistä kehittävää toimintaa sille 5-vuotiaalle esikoiselle.
Onhan toi nyt käsittämätöntä, että menee päiväkotiin töihin, ja sitten sinne ei saisi viedä lapsia hoitoon :D. Väärä uravalinta tällä tätsykällä. Päiväkotityöhön kuuluu myös se, että osaa tulla toimeen vanhempien kanssa. Pienimpiä lapsiahan voi pitää tädit miten tahansa, kun eivät osaa puhua ja raportoida siitä kotona. Senpä takia odotin, että oppivat puhumaan, ennen kuin työnsin tarhaan. Päiväkodeissa pitää myös seurata aikaansa ja ymmärtää, että naisten on nykyään tuotava 50 % leivästä taloon ja mitään kotirouvainstituutiota ei ole Suomessa olemassa. Kapish??