Kaikki mitä voi kierrättää on pois omasta roskiksesta
Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Suomen Pakkauskierrätys RINKI.
Tottahan se on! Kaikki minkä voi kierrättää on pois kaverilt.. eikun, omista jätteenhuoltokuluista! Vaikka sanotaankin, että suomalainen maksaa vaikka satasen, jotta naapuri ei saa viittäkymppiä, niin totuus taitaa olla että kyllä rahan säästäminen on monelle prioriteetti. Ja lajittelemalla jätteensä säästää sekajätteen kuluissa sievoisan summan: polttokelpoisen (eli sekajätteen) tyhjennyskerta maksaa esimerkiksi Helsingissä 7-8 €. Jos tyhjennysväli pitenee vaikka viikosta kahteen, voi kuukaudessa säästää 15 €, vaikka suklaaseen! Viidellätoista eurolla saa muuten aika paljon suklaata…
Ahkerilla lajittelijoilla tyhjennysväli on voi olla vaikka neljä viikkoa, jopa kahdeksan, ja siinä säästä vielä enemmän! Ei lasketa paljonko, koska matikantunneista on *PIIP* vuotta aikaa. Ja sen joka sanoo, että eihän sillä ole väliä, kun taloyhtiö sen jätehuollon maksaa, kannattaa muistaa että jostain ne taloyhtiönkin rahat tulevat. Yleensä yhtiövastikkeista (joihin menee myös vuokrarahaa).
Eli lyhyesti vielä, (koska kertaus on opintojen äiti, ettei unohdeta asiaa kahvitauolla) jos sekajätettä tyhjennetään vaikka kerran kahdessa viikossa entisen viikottaisen tyhjennyksen sijaan, säästää vuodessa jopa ulkomaanmatkan verran riihikuivaa rahaa! Siis jos ulkomaanmatka on esmes risteily Tallinnaan tai pikavisiitti Haaparantaan. Siis yhden tai kahden hengen matka. Enemmällä lajittelulla mukaan voi ottaa lapsiakin, jos välttämättä haluaa.
Mutku lajittelu on vaikeaa!!! Paitsi että ei ole. Hei, jos Huono Äitikin osaa, niin osaat sinäkin. Alkuun pääsee vaikka tutustumalla Ringin Lajittelukouluun. Mekin tutustuttiin, ja hyvällä menestyksellä. Lapsillekin oppi tarttui matkaan varsin mallikkaasti (lue tästä).
Myös muista mallin ottaminen on aina toimiva tapa, ja siksi me kysyttiinkin lukijoilta parhaita kierrätysvinkkejä jaettavaksi. Muutamia helmiä nousikin jo esiin, mutta löytyisikö juuri sinulta vielä parempia lajitteluniksejä? Ettei roskis näyttäis teinien jäljiltä tältä:
Kierrätysvinkin jakamalla voit voittaa!! Jatka siis lukemista, lisätietoja voitoista vähän alempana 😉
Toimivan kierrätyksen A ja O on kätevä lajittelupiste:
”Paras keino kierrättää hyvin on järjestää kotiin hyvä kierrätyspiste.”
”Lajittelun mahdollistava roskakaappi keittiössä kannustaa laittamaan roskat suoraan oikeaan paikkaan, minä huolehdin lajitellut tuotteet oikeisiin kierrätyspaikkoihin kauppareissulla, kun olen autolla liikkeellä. Sekajätettä meillä tulee todella vähän kun kaikki mahdollinen kierrätetään, ja palavat poltetaan.”
”Meillä on roskisten vieressä lappu, jossa lukee mitä minnekin menee, sitten ehkä menee ainakin osa oikein..”
”Lajitteluastiat helposti saatavilla ja tarpeeksi isot.”
JA jätteen matkan kotoa kierrätyspisteelle pitää myös sujua sutjakkaasti:
”Kestokasseihin on kätevä laittaa kaikki kierrätettävät asiat.”
Kekseliäisyys auttaa myös roska-asioissa:
”Meillä on korvattu roskapussit leipäpusseilla, ja siihen kaikki muovipakkaukset.”
”Pitkällisten luentojeni jälkeen kyllästyin poimimaan muovia biojätteestä, vanupuikkoja vessanpöntöstä, pahvia parvekkeelta. Aloin kuskaamaan niitä takaisin teinien vuoteisiin. Nykyään lajittelu ja kierrätys, jopa likavaatteiden ja ruokaa puolillaan olevien astioiden, toimii mainiosti. Ei tarvitse muistuttaa kuin että ’Jos minä sen teen niin tyynysi alta löytyy!’ 😁”
”Meidän 3v:kin osaa lajittelun, kun astioiden kylkeen olen askarrellut kartongista kuvat, mitä menee minnekin..”
Roskien lajittelu on positiivinen asia kun sen niin haluaa nähdä:
”Roskapussinvientinakkiväli harvenee jokaiselle kun ei tarvi niin tiheään viedä roskapussia roskikseen. Voidaan viedä lajitellut sitten kauppareissun yhteydessä yhdessä kierrätyspisteelle niin ei ole kenenkää vuoro viedä roskia.”
Moni luottaa kierrätyksessäkin esimerkin voimaan:
”Meillä on lapset sen verran pieniä, että viedään roskat yhdessä oikeaan roskikseen ja jutellaan miksi mikäkin roska menee tiettyyn roskikseen. Viedään myös yhdessä kauppareissuilla kierrätettäviä lähikaupan ekopisteelle. Uskon ja toivon, että näin kierrättämisestä tulee heille tapa, jota ei sen kummemmin tarvitse isompana miettiä.”
”Omista kirpparikamoista saatavat rahat saavat omaan käyttöön, pitävät tavaroista parempaa huolta näin. Pullorahoilla käydään hotellissa (ja niitä kerätään kuukausia). Pienestä pitäen lajiteltu muut ja siitä on tehty rutiini. Pienemmille kierrätysreissut on yhteistä aikaa vanhempien kanssa ❤️”
Eikä saa unohtaa huumoria!
”Toimivin konsti on se, että lapset jättää kaikki roskat sijoilleen ja äiti kulkee perässä, kerää ja lajittelee!”
Löytyykö sinulta maan mullistava kierrätysvinkki? Oletko saanut teinitkin ruotuun jollain kätevällä tavalla? Kerro meille kommenteissa, sillä kaikkien kierrätysvinkkinsä jakaneiden kesken muuten arvotaan huippupalkintoja! Voittaa voi kuvissakin vilahtaneen Huono Äiti -keräilymukin tai Rinki -lajittekasseja!! Eli jaa sinäkin parhaat vinkkisi ja olet mukana arvonnassa!
Kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan yhdelle onnekkaalle Huono Äiti -muki, ja viidelle yhtä onnekkaalle Rinki-lajittelukassit, joista löytyy oikea lokero jokaiselle kierrätysmateriaalille, ja joka on yhtenä kokonaisuutena helppo kantaa kierrätyspisteelle. Osallistumisaikaa on 30.4.2022 saakka ja voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. EDIT! Arvonta on arvottu ja voittajiin on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti. Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistuneille!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 39 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
juu passaisi meillekkin nuo
Lajittelu
Jätteiden lajittelu
Jätteiden lajittelu
Jätteiden lajittelu
Jätteiden lajittelu
Kartonkipaketit toimivat säilytysrasioina tai postipaketteina tarvittaessa.
Pahvista ja kartonkipakkauksista voi askarrella jotain.
Pyrin kierrättämään kaiken mahdollisen. Oma komposti pihalle on vielä haaveena.
Käytetyt kshvinporot kukkapenkkiin ja pysyy kotilot poissa.
Kartongista askartellut kuvat jäteastioiden kyljessä ja meidän 3 -vuotiaaltakin onnistuu näin lajittelu.
Vaatteiden suhteen suosin käytettyä ja korjaan/tuunaan vanhaa, minkä pystyy. Eli pyrin käyttämään kaiken mahdollisimman pitkälle loppuun.
kahvinporot kukkapenkkiin
Kierrätän kaiken mahdollisen. Taloyhtiössämme on siihen hyvä mahdollisuus. Lisäksi löytyy kierrätyshylly, johon voi jättää itselle tarpeetonta tavaraa, jota joku toinen voi tarvita, kuten kirjoja, lehtiä ja astioita.
Vaatteiden kierrätys. Kartonki sytykkeeksi.
kahvinporot kukkapenkkiin
Pelaa paljon Tetristä, opit paljon hyödyllistä havainnointikykyä myös lajitteluun ja luonnon säästämiseen. Roskapussien tyhjennysväli harvenee meillä ainakin puoleen, kun laitan itse roskapussin paikalleen. Pohjaan asti (ihan niinku elokuvissa), pussi auki levitettynä ja tarkasti.
Bokashipari on varsinkin talvella hyvä
Vain muistutus pahvin/kartongin litistämisen helppoudesta.
Kierrätän kaiken mahdollisen. Nyt olen tehnyt kevätsiivousta ja vein vaatteita keräykseen sekä pattereita keräyspisteeseen. Kierrätän muovit, pahvit, lasin, lehdet, metallin. Biojätteet kompostiin. Vaatteita saatan myydä myös kirpparilla. Kierrätys kunniaan.