”Jos sinulla ei ole mitään kaunista sanottavaa, olet varmaankin anoppini.” Näin lausui joku tuntematon joskus (jos lähde on tiedossa, niin vinkatkaa!) ja anopin ja miniän kiristyneet välit ovat usein olleet tapetilla Huonossa Äidissäkin. Anopeilta löytyy nasevia mielipiteitä miniän perheen ruokavaliosta, lasten vaatteiden väreistä, painosta ja synnytyksestä palautumisesta, sekä tietysti kodin siisteydestä tai sen puutteesta. Ja monesta muustakin asiasta, jotka anoppi itse tietysti hoitaisi paremmin. Mikä avuksi, kun anopin vierailujen tuloksena on riittämättömyyden tunne ja paha mieli?

Eikä hankala suhde ole aina vain rajattu anoppeihin, hyviäkin anoppeja löytyy vaikka millä mitalla, ja rajoja taas voi olla vaikea asettaa esimerkiksi appiukolle tai omille vanhemmilleen.  Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä suhteen parantamiseksi, oli sitten kyseenalainen käytös anopin tai muun sukulaisen:

Keskustele!

Ihan ensimmäiseksi kannattaa nostaa kissa pöydälle, ja kertoa anopille tunteistasi. Kerro, että arvostat häntä ja hänen apuaan/tekemisiään, mutta toivoisit että tilanteita hoidettaisiin eri tavalla. Että toivoisit vähemmän yllätysvisiittejä, ja enemmän ennalta sovittuja vierailuja. Että arvostat hänen kokemustaan äitinä, mutta toivoisit että kasvatusneuvoja voisi vähentää, koska jatkuva neuvojen jakaminen saa sinut tuntemaan, että sinun kykyäsi kasvattaa vähätellään.

Ihmisiä istumassa auringonlaskun aikaan

Kuva Harli Marten. Ylin kuva Aaron Burden.

Anoppi ei välttämättä ole tietoinen siitä miten hänen käytöksensä vaikuttaa sinuun, tai teihin perheenä, ja voisi olla jopa halukas korjaamaan tapojaan jos olisi niistä tietoinen. Vahingollinen käytös ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää, ja siitä saa sanoa ääneen, oli käytös sitten tietoista tai ei. Kerro selvin esimerkein, mikä on myrkyllistä ja epäsuotavaa, ja minkä toivoisit muuttuvan.

Pistä mies asialle

Onko asian pöydälle nostaminen nyt kuitenkaan SINUN tehtäväsi, vai olisiko puolison aika astua esiin? Voi toki olla vaikeaa nousta omaa vanhempaa vastaan, mutta onko se oikeasti sen vaikeampaa kuin puolison ja vanhemman välissä ja yrittää pitää kaikki osapuolet tyytyväisenä, siinä onnistumatta? Mahdollista on myös, että kun puhe rajojen ylittämisestä tulee omalta lapselta, se menee myös paremmin perille.

Kuva Annie Spratt

Vastaa samalla mitalla

Eli pane kova kovaa vastaan, tai passiiviset aggressiot passiivisia aggressioita vastaan. Olisiko aika ryhtyä sanoista tekoihin? Jos anoppi sisään tullessaan huomauttaa eteisen lattian likaisuudesta, niin ojenna käteen luutu ja pesuaine, tai harja ja kihveli, mikä nyt onkaan lian laatu. Jos kitinän aiheuttaa kahvipöydän tarjoilun laatu/määrä, ehdota että ensi kerran voitaisiin tavata vaikka ravintolassa sitten, anopin tarjoamana. Jos sinun tapasi hoitaa asioita on väärä, niin pyydä rouvaa näyttämään se oikea ja toimiva tapa, esimerkkihän on paras opettaja!

Tosin tämä tapa voi kostautua esimerkiksi siten, että anoppi pölähtää paikalle joka lauantai siivoamaan, koska sinä et yksinkertaisesti osaa. Mukanaan pullapussi tai viisi, koska kyllähän lasten pitää pullaa saada. Voisi ehkä sanoa, että ei kannata edes yrittää, jos anopilla on aikaa enemmän kuin tekemistä ja vahva tunne siitä, että osaa itse aina paremmin kuin muut.

Kuva Engin Akyurt.

Yritä jaksaa

Joskus, vaikka kuinka yrittäisi, pitää hyväksyä se seikka, että toista ihmistä ei voi muuttaa. Jos asiallinen keskustelu ei tuota tulosta useammankaan kerran jälkeen, ja rajoja rikotaan yhä, voi olla aika lakata yrittämästä. Voisiko siirtää vierailut vaikka omasta kodista kokonaan anoppilaan? Jos ei, ja on pakko esittää ehtoisaa emäntää, niin hammasta purren ja tekohymy naamalle liimattuna, kyllä se siitä! Visiitin jälkeen voi sitten avautua kauheuksista vaikka anonyyminä täällä, jakaminen helpottaa!

Isovanhemmat ovat kuitenkin pääasiassa kai tulleet teille lapsenlapsiaan katsomaan, ja se suhde on tärkeä. Anna pyytämättömien neuvojen mennä suoraan toisesta korvasta ulos, tai pistä pipo päähän ja kuuntele sen alla salaa äänikirjaa (hox, muista piilottaa myös johto vaikka ponnarin sisään, jos ei ole langattomia kuulokkeita).

Jos ei millään kestä, niin ehkä voisit poistua paikalta vierailun ajaksi? Saisi sitä kauan kaivattua omaa aikaakin välillä, ja se mitä ei tiedä ei voi satuttaa, eli vaikka kuinka arvosteltaisiin kodinhoitohuoneen kaappien takaa listan päältä löytyvää pölyä, niin ei ole sinun ongelmasi!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Kuinka korjata myrkyllinen anoppisuhde?”

  • sanoo:

    Aika hoitaa.

  • Anopit ruotuun sanoo:

    Eri mieltä vikan kohdan kanssa. Kyllä omassa kodissa pitää saada elää rauhassa ja tavallaan, ja jos anoppi häiriköi niin sitten ei ole paikalle tulemista. Kaikkea EI tarvitse kestää, ei edes ”lasten edun” nimissä. Ei ole lapsillekaan hyväksi, jos vanhempi tai vanhemmat stressaavat aina, kun anoppi on tulossa tai paikalla.

    • No ma'am sanoo:

      Tämä! Kun tein omalle anopille selväksi, että kenelläkään, edes anopilla, ei ole oikeutta tulla haukkumaan mua mun kotiin ihan jokaisesta asiasta, niin hän lähti ovet paukkuen. Ei ole ollut ikävä. Ja anoppi tosiaan on puuttunut ihan kaikkeen lasten nimistä ja kummeista alkaen.

      • Juu sanoo:

        Juuri näin! Myrkyllisiä ihmisiä ei tarvitse elämässä sietää ja eiköhän tuo ole omien lastenkin etu, jos myrkylliseltäisovanhemmalta riisutaan tuo rooli kokonaan.

  • I sanoo:

    Voi onneksi on maailman paras anoppi! Oma äitini on kuollut ja anopista olen saanut ”varaäidin”. Jopa paremman kuin omani aikoinaan oli. Poikansa eli mieheni on myös maailman hienoin mies, enkä yhtään ihmettele kun tuntee hänen perheensä. Kun kasvattajana on ollut anoppini ja appeni, ei voi tulla muutakuin huomioonottava, keskusteleva ja tasapainoinen ihminen.

  • anonyymi sanoo:

    Muista aina se, että luultavasti itse tulet aikanaan olemaan anoppi. Toivottavasti vielä miniälle!

    • Ehkä tuleva anoppi sanoo:

      En ole koskaan ymmärtänyt mitä ihmiset tarkoittavat tällä kommentilla. Että pitäisi olla tyytyväinen koska se kostautuu sitten kun on itse anoppi? Ei haukkumista tarvitse sietää keneltäkään.

    • Huono miniä sanoo:

      Itse ainakin kahden anopin kokemuksella tiedän minkälainen anoppi minusta ei ainakaan tule.