Tiedätkö, mikä on syyhy? No tämän jutun jälkeen tiedät, ja tiedät miten se hoidetaan. Varoitus: jutun lukeminen saattaa aiheuttaa haamukutinaa iholla!

Nimimerkki Kutikuti lähetti meille tietoa syyhytilanteesta Keski-Suomessa:

”Keski-Suomessa jyllää syyhypunkkiepidemia. Epidemia on jatkunut kesän alusta saakka. Paikkapaikoin (törkykalliit) lääkkeet ovat lopussa. Uusi vanha vitsaus.”

Mikä ihmeen syyhypunkki??

Syyhy eli scabies on kutiseva ihottuma, jonka aiheuttaa syyhypunkki (Sarcoptes scabiei). Syyhypunkkeja tavataan ihmisen lisäksi myös eläimillä kuten ketuilla, kissoilla ja koirilla. Eläinten syyhypunkit eivät kuitenkaan tartu herkästi ihmiseen, kertoo THL.

Syyhypunkki leviää ihmisestä toiseen kosketuksen kautta, mutta kosketuksen tulee olla toistuvaa tai läheistä. Samassa perheessä asuminen on tällaista. Syyhy tarttuu myös päiväkodeissa ja kouluissa, kun lapset nujuavat lähekkäin ja käyttävät toistensa vaatteita.

Syyhypunkkitartuntaan riittää yksikin punkkinaaras, ja syyhyn voi saada myös syyhyä sairastavan tekstiileistä, sillä punkkinaaras elää 1–2 vuorokautta ihon ulkopuolella.

Syyhyn oireena on kutiseva ihottuma. Kutina voi vaivata varsinkin yöaikaan.

Juuri kutina onkin yleensä se syy, miksi syyhyä aletaan epäillä. Syyhypunkki on erittäin pieni, eikä sitä ole helppoa erottaa paljaalla silmällä.

Syyhystä kärsivän iholla voi olla näppylöitä, vesirakkuloita ja raapimajälkiä. Aikuisilla ihottumaa ja kutinaa ei ole kasvojen alueella.

Syyhyn voi tunnistaa etsimällä iholta naaraspunkin tekemiä käytäviä. Näitä voi etsiä ranteista ja sormien väleistä. Lapsilla niitä voi olla myös kämmenissä ja jalkapohjissa. Käytävän päässä näkyy vesikellomainen rakkula, jossa naarassyyhypunkki asustaa, kertoo THL. (Tätä tietoa ei välttämättä kannata kertoa lapselle!!!)

Kenties lapsi ei halua tietää tätäkään: Punkkinaaras elää ihossa pari kuukautta. Se munii ihoon kaivamaansa käytävään 60–90 munaa. Kutina alkaa muutaman viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö on ehtinyt muodostaa vasta-aineita punkkia ja sen eritteitä kohtaan. Uusiutuvassa tartunnassa kutina alkaa parissa päivässä.


Kuva Shutterstock.

Syyhyn hoito-ohjeet THL:n mukaan ovat seuraavat:

”Syyhyn hoitoon on saatavilla sekä voidemainen itsehoitovalmiste että tablettina otettava reseptilääke. Koko perhe tulee hoitaa samanaikaisesti. Kutina voi onnistuneen hoidon jälkeen jatkua vielä muutaman viikon. Lääkehoidon jälkeen vaihdetaan puhtaat vuodevaatteet, patja imuroidaan ja peitto ja tyynyt tuuletetaan tai imuroidaan. Vaatteet ja vuodevaatteet pestään 60 asteen pesuohjelmassa, viedään ulos tuulettumaan tai suljetaan muovisäkkiin 3 vuorokauden ajaksi tai pakastetaan 1 vuorokauden ajaksi.”

Terveyskirjasto ohjeistaa hoitamaan syyhyn näin:

”Jos lähiomaisilla, päiväkodissa tai koulussa on lääkärin toteamaa syyhyä ja oman perheen oireet sopivat tautiin, voidaan hoito aloittaa ilman lääkärissäkäyntiä.

Apteekista saa reseptittä permetriiniä sisältävää voidetta. 30 gramman tuubi riittää aikuisen kertakäsittelyyn. Alle 10-vuotiaille riittää ½ tuubia. Voidetta levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan kaulasta alaspäin unohtamatta sukuelimiä tai sormi- ja varvasvälejä. Limakalvoille voidetta ei levitetä. Iho pestään aamulla huolellisesti ja vaihdetaan alusvaatteet ja lakanat.

Kutisevat perheenjäsenet hoidetaan toistamiseen viikon kuluttua. Oireettomien perheenjäsenten hoitoon riittää yksi käsittelykerta. On tärkeää hoitaa samassa taloudessa asuvat henkilöt samaan aikaan siitä riippumatta, kutiavatko he vai eivät.”

Huomaa myös täsmennys siivousohjeisiin! Hirveää puhdistusoperaatiota ei onneksi tarvitse tehdä:

”Syyhyn takia kodissa ei tarvitse ryhtyä perusteellisempiin siivous- tai desinfektiotoimenpiteisiin. Helposti pestävät vaatteet, esimerkiki lasten suojapuvut, on hyvä pestä normaalin pesuohjelman mukaan. Pikkutakkeja tai jakkuja ei tarvitse viedä pesulaan. Riittää, kun tavallisesti käytössä olevia vaatteita ei pidetä muutamaan päivään.”

Huomaa, että kutina voi jatkua hoidon jälkeen pari viikkoa tai jopa kuukauden ajan! Kutinaan auttaa kortisonivoide. Jos kutina ei 2-4 viikossa lopu, voi olla, että hoito epäonnistui. Ota silloin yhteyttä lääkäriin.

Lähteet THL, Terveyskirjasto.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Kutittaa, onko se syyhy?! Näin hoidat!”

  • Yksi huono äiti sanoo:

    Nix on todella hyvä lääke: vähä riittää, helppo levittää ja tuoksuu miedosti hyvältä. Mieluummin käytän voidetta kun kotikonsteja, vaikka lääke maksaakin paljon.

  • tietäjä sanoo:

    kannattaa pestä iho valkasuaineella aamuste ja illalla ja antaa vaikuttaa 10min ja peseee ittensä suihkussa 2viikon ajan ni syyhyt kuolee 😒 ei ole misää suomessa kyllä tuota tiedetty ko ei lukenu suomen nettisivuilla😂taitaa nuo saatanan nix ja stromectol olla rahastusta suomessa elikkäs älkää ostako noita lääkkeitä rahaa hukkaa kokemusta on…ja toinen on kylpy Täytä kylpyamme vedellä.

    Kyllä, valkaisuaine tappaa syyhy. Valkaisuaine sisältää h ypokloriittia nimeltä kemikaali , joka reagoi punkkien kanssa aiheuttaen nopean hapettumisen

    1.Lisää 1/4 kupillista valkaisuainetta veteen.
    2.Liota itsesi kylvyssä vähintään 30 minuutin ajan.
    3.Toista tämä päivittäin, kunnes ihottumat katoavat.

    • apua sanoo:

      Mites näissä valkasuaine hoidoissa, pitääkö lakanat ja muut vaatteet pestä samalla ohjeella kun sen nix voiteen kanssa?