Lomat voivat aiheuttaa päänvaivaa ydinperheessäkin. Minkä verran lomapäiviä on, ja milloin loman saa pitää? Puhumattakaan sitten siitä, miten loma vietetään: ollaanko anopin kanssa sukumökillä, lähdetäänkö ulkomaanmatkalle vai pysytäänkö kotona joko siksi, että rahatilanne ei salli muuta tai siksi, että halutaan.

Uusperheessä kuviot ovat yleensä vielä monimutkaisemmat. Lomapäiviään ja toiveitaan voi olla sovittelemassa yhteen suorastaan loputtomiin lisääntyvä määrän aikuisia. On mun lomat, sun lomat, mun eksän lomat ja mun eksän nyksän lomat, ja sitten on vielä sun eksän lomat ja sun eksän nyksän lomat…ja eksien nyksien eksien lomat…

On selvää, että tällaisessa porukassa ei mitenkään onnistu se, että jokainen saa olla koko heinäkuun lastensa kanssa tai aikuisseurassa. Joku joustaa, monesti jokainen.

Pakkaa sekoittaa entisestään se, että läheskään kaikilla ei ole perinteisiä työsuhteita perinteisine etuineen. Yhdellä on lomaa vain pari päivää, toisella monta viikkoa. Joku on koko kesän töissä, joku joutuu muutaman päivän välein takaisin hommiin.

Kuka tällöin saa pitää lomansa kuten haluaa? Kuka joutuu viettämään lomansa ilman lapsia? Kuka ei saa hetkeäkään lomaa ilman jonkun lapsia?

Näistä ongelmista kertoo tämä äiti:

”Onko oikein, että bonuslapset viettävät koko koulun kesäloman etäperheessä?

Onko oikein että lasten isän uusi puoliso hoitaa omat, yhteiset ja bonuslapset koko kesän? Siihen päälle vielä parisuhteen yrittäjäpuolison kanssa, omat työt sekä kotityöt ihan yksin kaikki.


Kuva Jon Flobrant, ylin kuva Shelly Pence.

Ja kun tulee syysloma, joululoma, talviloma ja pääsiäisloma niin hoitorumba toistuu vaan, vuodesta toiseen.

Lomien jälkeen kuulee lähivanhemmalta, kuinka en ole viitsinyt olla lasnä hänen lapselle ja kuunnella toista 24/7. Tai kuinka lapset kehuvat äidilleen kuinka isi taas järjesti kaiken ja kaikkea kivaa…

Tää mutsipuoli, äitityranni hajoaa lomiin. Toivon salaisesti että voisin linnoittautua yksin jonnekin yksinäiseen paikkaan niin kuin minun ja hänen exät tekevät, ja jättävät lapset yhden vastuulle.”

Miten teillä on järjestetty uusperheen lomakuviot? Onko toisilla enemmän lomaa ja oikeuksia kuin toisilla? Sujuuko jako sopuisasti, vai aiheuttaako lusmuaminen tai lasten omiminen riitoja? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 34 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

34 vastausta artikkeliin “Miten järjestetään kesälomat uusperheessä?”

  • Sepaskamutsi sanoo:

    Lähtisin tähän toisella näkökulmalla. Kuka vanhempi saa viettää lomaa ilman lapsia. Lapsiarki on oikeasti todella raskasta, varsinkin jos se lapsi ei ole oma. Uusperheessä ei koskaan ole mikään velvollisuus puolison lapsia kaitsea. Jos lomallasi haluat lomaa, ilmoita ettet ole lapsenvahti. Myös vanhempien pitää muistaa lomalla lomailla, eikä olla lapselle mikään tylsyyden poistaja tai possupankki joka kaiken maksaa. Kesäloma on vanhemman aikaa palautua töistä!

  • Nimetön sanoo:

    Olenpa kiitollinen, että sain olla lapsi ja nuori ennen näitä uusperhevirityksiä. Kuulostaa kauhealta että vanhemmat tahtovat lomaa omasta lapsesta. Älkää laittako lapsia maailmaan jos ette jaksa! Eikä kannata valita itselleen miestä jolla on lapsia.

    Varmasti tämän ajan vanhemmista suurin osa olisi onnellisempia lapsettomina.