Näillä vinkeillä lapsesi liikkuu enemmän
Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Helsingin kaupunki.
Ensin ikävät faktat tiskiin, vasta sitten tulevat vinkit, kärsivällisyyttä 🙂
Suomalaiset viettävät valveillaoloajastaan valtaosan istuen tai makuulla: aikuiset keskimäärin 8 tuntia 40 minuuttia, ja peruskoululaiset 7 tuntia ja 27 minuuttia. Siis VALVEILLAOLOAJASTA, eli tässä ei edes lasketa mukaan luonnollisesti makuuasennossa vietettyjä yöunia! Tuloksena on, että edes kaikki säännöllisessä ja ohjatussa liikuntaharrastuksessa liikkuvat suomalaiset eivät liiku terveytensä kannalta riittävästi.
Joo joo, mitä saarnaa, no neljä viidestä lapsesta liikkuu liian vähän. Siis liikuttaa itse itseään paikasta toiseen, you know. Saarna päättyy, alkaa vinkkiosuus itse hyväksi havaituilla konsteilla:
- Totuttu tapa: autolla päiväkotiin lyhyt matka, koska no, se on niin totuttu tapa. Korjausehdotus: Päiväkotimatkat kävellen tai pyörällä yhdessä aikuisen kanssa. Paras tekosyy tästä luistamiselle on kiire, joten pyri varaamaan tarpeeksi aamuun ja iltapäivään, jotta ei tarvitse valita autoa että ehtii. Kun päiväkotiin tai kouluun menee ilman autoa, tulee liikuttua väkisin.
Tiesitkö muuten, että päivähoitopäivästä reipasta liikkumista on vain 10 %, ja fyysisesti passiivista toimintaa onkin 60 %?
Kuva: Helsingin kaupunki
- Totuttu tapa: älä, älä, älä, varo, varo, varo! Korjaus: Älä kiellä tai rajoita leikkiä, varsinkaan kolhujen ja naarmujen takia. Lapsen tulevaisuuden kannalta liikkumattomuus on vaarallisempaa kuin liikkumisen aiheuttamat kolhut. Toki vaaralliset esineet ja terävät kulmat kannattaa kotona minimoida, jotta lapsi voi leikkiä esteettä.
Yli puolet pienistä lapsista osallistuu jonkinlaiseen ohjattuun liikuntaan vapaa-ajalla, ja myös yli puolet ulkoilee myös päivähoitopäivän jälkeen. Silti numerot kertovat karua totuutta, pienet lapset liikkuvat keskimäärin 1-2 tuntia päivästä, ja liikkumista pitäisi olla kuitenkin vähintään kolme tuntia päivässä. Miksi? Vaikka siksi, että liikunnallinen elämäntapa alkaa urautua merkittävästi kolmen vuoden iässä. Numeroiden perusteella siis ajatus että pienet lapset ovat aina liikeessä ei tunnu pitävän paikkaansa. Vain 10-20 % alle kouluikäisistä lapsista liikkuu suositusten mukaisesti.
- Totuttu tapa: viikonloppumöllötys, ei oikein keksi mitään tekemistä lapsen kanssa. Korjausehdotus: Lähtekää ulos tutkimaan ympäristöä! Liikkumiseen ei tarvitse urheilua, riittää, että ollaan liikkeessä ruudun edessä istumisen sijaan.
Lisää vinkkejä liikkumiseen ja liikkumisen edistämiseen, varsinkin niin hyvien kuin huonojenkin äitien perheille, löytyy Helsinki liikkuu -sivustolta. Sieltä löytyy myös lisää silmiä avaavia lukuja suomalaisten liikkumisesta, ja ennen kaikkea, tietoa kaupungin tarjoamista ilmaisista aktiviteeteista leikkipuistoihin ja perheen tuki –palveluihin. Tsekkaa ehdottomasti myös Talviloman tapahtumat.
Sitten vielä muistamisen arvoinen vinkkivitonen! Jos lapsen liikkumiseen ulkona käytetään vaikka se tunti päiväkotimatkoihin (puoli tuntia suuntaansa tietty vaikka matkaa olisikin alle kilometri, koska pitää pysähtyä ihailemaan roska-autoa, vastaan tulevaa koiraa ja sen tai jonkun muun koiran keräämättä jäänyttä kakkaa) säästää sen vaivan toisaalla! Ei tarvitse enää väkisin lähteä väsyneenä illalla pihalle, ja lapsikin on levollisempi kun on saanut suunnattua energiaa ulos.
Entäs sitten ne isommat lapset?
Kouluikäistäkin kannattaa rohkaista liikkumaan, ja varsinkin koululaisten kanssa esimerkillä on suuri vaikutus. Kouluikäisen puhelimen voi valjastaa kaveriksi liikkumiseen, esimerkiksi askelmittareita löytyy useampi erilainen appi, ja sen voi ladata sekä esiteinille että äidille. Sitten illalla voidaan yhdessä vertailla kuinka paljon (tai vähän) tuli liikuttua päivän aikana. Voi olla silmiä avaavaa myös viitosluokkalaiselle, jos askeleita koko päivän aikana onkin kertynyt vain 500.
Pysäkillä bussin odottamisen sijaan voi miettiä, ehtisikö pinkaista seuraavalle pysäkille odotusaikana, ja monella nuorella onkin käytössä puhelimessa bussien livepaikannin, josta näkee GPS:n avulla tasan missä se bussi on juuri silloin tulossa. Mikään ei myöskään estä isomman lapsen kanssa kävelyä lähikauppaan. Vaikka lauantaikarkkeja hakemaan. Tämä on myös yhteistä aikaa ja matkan aikana ehtii hyvin vaikka keskustella elämästä ja murkkuikäisen maailman huolista. ❤️
Lasten kasvaessa liikkuminen vähenee ja istuminen lisääntyy. Helsinkiläisistä alaluokkalaista 45 % liikkuu vähintään tunnin päivässä ja yläluokkalaisista enää 21 %. Välitunteja viettävät ulkona alakouluikäisistä melkein kaikki, mutta yläasteella enää alle puolet. Vain kolmannes peruskoululaisista liikkuu suositusten mukaisesti. Eniten liikkuvat 9-vuotiaat pojat (46 %) ja vähiten 15-vuotiaat tytöt (13 %). Lähes jokainen ylittää ruutuaikasuosituksen. Tänäkin aamuna esimerkkiperheen 14-vuotias teini pyysi josko pääsisi autolla kouluun, ja kun vastaus oli kieltävä, koska auto on hei korjaamolla yhä, niin pohdittiin saisiko soittaa ukille josko he hakisivat kouluun tänään, toiselta puolelta kaupunkia, koska ulkona on märkä ja kylmä ja sataa loskaa.
Lukujen lähteenä Helsingin liikkumisohjelma, Helsingin kaupunki.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Valitettavan kaupunkikeskeisiä vinkkejä. 🤔 Vaikka päteviä varmasti helsinkiläisille 👍
Mutta kun täällä maalla päiväkotiin, kouluun ja kauppaan on 15 kilometriä ja julkista liikennettä ei ole (paitsi koulutaksi, jonka pysäkille toki kävellään), niin moniakaan näistä vinkeistä ei ole kovin helppo hyödyntää. Mutta toivottavasti kommentteihin tulee vinkkejä myös meille maalaisille 😊