”Sama juttu joka joulu. Meidät kutsutaan vieraaksi joulunviettoon, mutta vieraan asemassa ovat vain perheen miehet ja pojat.

Joulun nimittäin laittavat naiset. Sekä kutsuja että me nais”vieraat”.

Kuulemma näin käy muissakin perheissä ja muinakin juhlina kuin jouluna, se on selvinnyt kun kavereiden kanssa juttelee. Ei ole väliä myöskään sillä, onko joulunviettoon kutsuttu valmiiseen pöytään vai niin, että jokainen tekee osansa. Mutta ainakin valmiiseen pöytään kutsuttaessa ero on räikeä: miehet on kutsuttu oikeastikin valmiiseen pöytään, naiset on kutsuttu auttamaan joulun laitossa.

Hyviin käytöstapoihin tietysti kuuluu tarjoutua auttamaan, olipa vastaus sitten ”kiitos auta vaan” tai ”ei kiitos, ei tarvitse auttaa”. Mutta ei pahemmin innosta tarjoutua apuun, kun auttamisvelvollisia ovat vain perheen naispuoliset jäsenet.

Perheen omat pojat saavat levätä rankan työvuoden jälkeen ja nauttia kun naiset laittavat kystä kyllä. Sama oikeus on aviomiehillä, isillä, veljillä ja poikaystävillä. Ehkä he hakevat kuusen tai leikkaavat kinkun, mistä sitten seuraa ylistystä, mutta muuten heillä on oikeus levätä ja nauttia vieraanvaraisuudesta! Mutta kun ovesta saapuu pariskunta, niin naiselle sanotaan että hyvä kun tulitte, kaipaankin käsiä keittiössä…


Kuva Carolyn V, ylin kuva Alisa Anton.

Kun naisena menee sohvalle maistelemaan konvehteja kysymättä, että miten voisin auttaa, alkaa keittiöstä kuulua raivokasta lantun pilkkomista ja pannujen paukuttelua. Joulupöydässä se ”valmiiseen pöytään” kutsunut äiti tai anoppi istuu naama väärinpäin kun taas joutui kaiken tekemään itse. Aterian jälkeen tytär saa kuulla kunniansa tai miniä joutuu ”vahingossa” kuulemaan että näitkö minkälainen laiskimus sekin on, kun ei tarjoutunut tiskaamaan vaan meni juomaan kahvit miesten kanssa!

Että miksi ihmeessä kutsutaan valmiiseen pöytään, jos kuitenkin toivotaan täysipäiväistä keittiöapulaista? Ja miksi ihmeessä auttajaksi kelpaa vain nainen? Ihan samalla tavalla sitä äidit, vaimot ja tyttöystävätkin ovat väsyneitä pitkän vuoden jälkeen. Kenties sellaisen vuoden, jossa on passattu kaikkia muita koko ajan.

Jotenkin ne joulun työt on pakko jakaa. Mitä jos jaettaisiin niin, että se tekee joka tykkää tai sitten kaikki tekevät, sukupuolesta riippumatta?”

Nimim. Miniä

Miten teillä toimitaan jouluna? Saavatko naiset istua rauhassa lepäämässä kun miehet kokkaavat ja siivoavat, onko jokaisella yhtä lailla vastuuta vai kaatuuko kaikki hommat naisten niskoille? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Nainenkin voi haluta vieraaksi joulupöytään”

  • Nimetön sanoo:

    Mitä jos ottaisitte käyttöön vuorottelusysteemin? Tänä jouluna naisväki teki kaiken, ensi jouluna miehet valmistavat joulun. Miehet, kuten tietty naisetkin, saavat itse valita, mitä jouluna tarjotaan eikä kellään ole nurisemisoikeutta. Tärkeintähän on yhdessäolo.

  • Vieraat ovat vieraina sanoo:

    En todellakaan vieraana eksy keittiön puolelle paitsi viedessäni omat ja mahdollisesti lapsen astiat tiskipöydälle. En meillekään kutsuessa oleta, että kukaan vieraista osallistuu. Mieheni sen sijaan saa kuulla kunniansa, jos ei tee osaansa siivouksesta tai ruoan laitosta. Jouluna aina yhdessä tehdään kaikki. Toki meillä melko rento joulu ja myös kokkailuissa pyritään helppoihin ratkaisuihin.

  • Marjaana sanoo:

    Meillä miehen puolella ilmeisesti on harvinainen suku kun matriarkka anoppini kyllä pistää vävyt ja poikansa myös keittiöpuuhiin. Kattamaan, tiskaamaan ja sen sellaiseen. Toki myös miniät ja tyttäret tekee osansa. Mutta aina jos on pieni vauva, niin silloin hän ei passita joulun laittoon koska pienimmät kaipaa monesti maitoa ja hoivaa. Omassa perheessäni asia on juurikin näin eli naiset passaa ja ukot nauttii.

  • Iris sanoo:

    Saman ilmiön huomasin jo teini-iässä, päätin jo silloin, että en yksinkertaisesti osallistu vieraana juuri ikinä noihin keittiöhommiin. Jos oikein vanhasta naisihmisestä emäntänä kyse, teen poikkeuksen. Ehkä oon vähän sosiaalisesti urpo kun en ole huomannut kovin nihkeää suhtautumista niin oman kuin puolisonkaan sukulaisten toimesta. Rohkeasti vaan vanhoja kaavoja rikkomaan, ei ne ikinä muutu, jos ei vähän pahennusta kukaan viitsi aiheuttaa!

  • Sirkkapiirakka sanoo:

    Olen todella huono äiti. Jos joku kotona oleva ei valmistele joulua, niin se on sitten päivä muiden joukossa. Teen kahta työtä ja välillä kolmattakin, että ylipäätään tulemme toimeen. Mielestäni teen osuuteni rahoittamalla jouluherkut.

  • Nimetön sanoo:

    Niinpä ja miestollot ei huomaa mitään väärää asiassa.
    Mutta kun itse menen kylään kutsuttuna vieraana niin olen myös vieras eli en kysele tarvitaanko apua vaan olen oikeasti vieraana niin kuin miehenikin.