Pääministeri hohoi, yks pikku juttu unohtui!
Pääministeri haluaa naiset nopeammin töihin kotoa lapsia hoitamasta (HS). Kun naiset ovat kotona hoitovapailla, koko maa kärsii. Pääministeri hohoi, yks pikku juttu unohtui, nimittäin se lapsi:
Käsi ylös, kuka on nähnyt hallituksen suunnitelman päiväkotien lisäämisestä? Ai ei kukaan. Entä päiväkotien henkilökunta, kenen hoitopaikassa on väljää? Ai ei kenenkään.
Tässä taannoin tapasin päiväkodissa työskentelevän naisen, joka kertoi karusta arjesta ahtaassa päiväkodissa, resurssin niistetty minimiin. Kertaus tiivistettynä tässä:
”Tapasin lastenhoitajan, joka on tehnyt töitä kohta 25 vuotta päiväkodissa. Hän halusi kertoa siitä arjesta, jossa pienimmät päiväkotilapset elävät: Hoitajan mukaan alle 1,5 -vuotiaat päiväkotilapset ovat aivan väärässä paikassa. Heitä ei pitäisi tuoda lainkaan päiväkotiin. Jos ihan pieni on tottunut ottamaan aamupäivällä pienet unet, lapsi pidetään väkisin hereillä, jotta kaikki lapset nukkuisivat yhtä aikaa nukkumisaikaan. Hereillä pitäminen voi tarkoittaa jopa kasvojen valelua kylmällä vedellä ja vähimmillään kylmässä maassa istuttamista.
Jos päiväkotiin tuleva lapsi ei osaa vielä itse syödä, se on ikävä juttu se. Jos osastolla on kaksi hoitajaa ja monta ihan pientä, hoitajat eivät ehdi syöttää kaikkia nopeasti vaan nälkäinen lapsi tuijottaa ruokaansa kunnes apu ehtii paikalle. Jos housuun tulee kakka, hän odottaa kakoissaan, kunnes joku ehtii auttaa. Jos hoitajat sairastuvat, tilanne pahenee entisestään, koska sijaisia ei oteta.
Hoitajan mukaan pienet lapset saadaan päiväkodissa juuri ja juuri säilymään hengissä, mutta mitään sen ihmeellisempää ei pienille ole eikä voi tarjota. Jotkut vanhemmat väittävät tosissaan, että ”meidän vuoden ikäinen niin kaipaa kavereita”, mikä on puppua. Pieni lapsi ei halua mitään muuta kuin olla kotona.
Kaikkein paras ikä lapselle hoidon aloittamiseen on 3 vuotta. Mutta koska se on harvalle mahdollista, hoitaja haluaa vedota äiteihin ja isiin, että pitäkää lapsenne poissa päiväkodista edes niin kauan kuin he ovat 1,5 vuotta, osaavat kävellä ja syödä itse ja jollakin tavalla ilmaista itseään. Se on lapsen etu.”
Että tämmönen pikku haaste pääministerille tiedoksi. Jäämme odottamaan hallituksen korvamerkitsemää lisärahaa lasten päivähoitoon.
http://www.hs.fi/politiikka/Katainen+haluaa+kotiäidit+töihin/a1305614781487
— Huono Äiti
Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Ihanaa, kun voi netissä kirjoittaa ihan mitä tahansa väitteitä, ihan mistä tahansa asiasta. Ei tarvitse perustella ja kuka tahansa voi väittää olleensa joskus töissä/paikalla/sijaisena/kumminkaimanserkkuna.
Ja kun kyseessä on joko lasten- ja/tai vanhustenhoito, niin se on aina riittämätöntä ja henkilökunta: A) ei välitä B)ei ymmärrä C) ei ole resursseja.
Muistakaa myös, että omat mielipiteet ovat ne ainoat oikeat ja jos joku tekee toisin on se väärin. Muissa maissa lapset elävät onnellista lapsuutta ja elämän ehtoovuodet kuluvat lapsosten pellavapäitä silitellen. Kuolema tulee oman suvun ympäröimänä, samssa sängyssä missä on synnytty ja synnytytetty, hitaasti nukkuen pois. Ikävää kun Suomessa joutuu, lapsoset ihan vesikidutuksen kohteeksi ja muutenkin kuulostaa ehdalta Guantanamon meiningiltä.
Paha pääministeri haluaa riistää vastasyntyneen emon nisästä ja heittää karsinaan muun karjan sekaan. Ei se Sielunvihollinen tajua, että minun Maisu-Petteri on jumalan lahja, jota pitää herkeämättä syleillä, kunnes osaamaton Opetushallitus hänet antaa julman ja väliinpitämättömän opettajakoneiston sätkynukeksi.
Peace out! xx
Itse hoitotätinäkin töitä tehneenä sanon että hyvin paljon sitä sylittelyä harrastetaan ”lumeeksi” vanhempien tuodessa ja hakiessa lapsia, kun ovi vanhemman jälkeen sulkeutuu lapsi lasketaan lattialle toisten jalkoihin.
Toki ymmärrän äitien syyllisyydentunteen joka pakottaa kunnioittamaan tätejä ja pitämään oman lapsen hoitajaa ”maailman parhaana” mutta mutta… ihan kuten vanhusten hoidossakin on se hyvä hoitaja ja tuota hyvää hoitajaa kohti 10 huonoa, jotka tekevät työnsä vähän sinnepäin, koska aikaa, resursseja, jaksamista, kutsumusta ei ole.
Vanhustenhuoltoon ei haluta ”kutsumus” ammattilaisia, koska he voivat tehdä ”liikaa” töitä, siellä pitää olla ”ammattillinen” = välinpitämätön.
Omat lapseni hoidin kotona 4-vuotiaaksi, toimien perhepäivähoitajana, oman mummoni hoidin kotonani. Tietenkään kaikilla ei ole mahdollisuutta moisiin ylellisyyksiin. Eikä kai minullakaan olisi ollut, mutta kun asiat laittaa tärkeysjärjestykseen ihminen venyy aika pitkälle. Ja nukkuu yönsä hyvin.
”…tämän oikeuden käyttämiseen äitejä painostetaan tällä hetkellä ”viisaiden miesten” taholta kiitettävästi”.
Kannattaa muistaa, että kotiäitiyttä vastustavat kovaäänisimmin ja aggressiivisimmin feministit. Liisa Keltikangas-Järvinen on saanut jopa tappouhkauksia puolustaessaan lasten oikeuksia kotihoitoon. Jos feministit vastustaisivat lasten laitoshoitoa, sitä eivät uskaltaisi Kataiset, Tontit eivätkä Vartiaisetkaan mainostaa.
Lasten vieminen laitoksiin on aikamme suurimpia poliittisia virheitä. Jossain vaiheessa aikapommi laukeaa – vai joko se on lauennut, kun lasten huostaanotot ja mielenterveysongelmat lisääntyvät hurjaa vauhtia. Ei meillä ole tällaiseen varaa. Ei meillä pitäisi olla varaa tuhota jälkeläisiämme. Ei meillä pitäisi myöskään olla rahaa rakentaa yhä uusia laitoksia, jotka ovat puolet ajasta tyhjillään – kodeissa olisi valmiiden seinien lisäksi rakkautta tarjolla, ei vain pelkkää ”huomiota”.
Kaikki muut ihmisryhmät, kuten vanhukset ja vammaiset, halutaan nykyään pois laitoksista. Vain lapsille laitoshoito on paras ratkaisu! Jotain tässä logiikassa on pahasti pielessä.
Mainionoloinen blogi Sinulla! Vasta löysin tämän, kiitos sen dyykkausuutisen…
Kiitos, moni tuntuu löytäneen nimenomaan dyykkausuutisen johdosta. Hymiö.
Juu ja herra Katainen unohtaa muutakin… Lapsi hoidossa vaatii hoitajan eli työntekijän, kotiäiti on pois työvoimasta eli potentiaalinen työntekijä. Jos herra Katainen selittäisi tämän paradoksin: miksi menisin töihin, jotta joku toinen hoitaisi työkseen lastani kun voin tehdä sen itse kotona ja jopa todella pienellä rahalla? Ja vieläpä tämä: jos en hoitaisi lasta kotona, olisin työtön työnhakija. Mnusta on korostettu liikaa naisten tasa-arvoa työelämässä pienten lasten hyvinvoinnin varjolla. Ennen vanhaan naiset hoitivat lapsen kotona ja mies kävi töissä. Jos joku edelleen haluaa valita tämän mallin minusta se on oikeutettua. Tai voi tasa-arvon vuoksi valita toisinkin päin, että mies jää kotiin. Tai voi halutessaan sitten laittaa lapsen hoitoon ja mennä molemmat töihin. Kokoomuksesta taas sen verran, että minusta he puolustavat parhaiten ihmisten oikeutta yrittä palkkatyöllä nostaa omaa elintasoaan, mutta unohtavat sen, että kaikki eivät valitse työtä ennen perheen kanssa vietettyä aikaa. Työ ei enää ole korkein arvo, aika perheen kanssa on tai perheettömille ehkä muut läheiset ja ystävät. Suomen poliittisesta kentästä ei löydy minulle täydellistä puoluetta.
Sekava kirjoitus, mutta tulipa sanottua muutama ajatus 🙂
Hyi olkoon. Eikös vanhuksia ”hoideta” samalla tavoin. Hävettää, miten yhteiskunnan puolustuskyvyttömimmistä pidetään huolta. Mitä tämä kertoo arvoistamme? Olen hyvällä omallatunnolla lapsen kanssa kotona. Jokainen, joka vähänkään on lukenut lapsen tarpeista ymmärtää, että hoidon laadulla on suuri merkitys lapsen tulevaisuudelle. Uskon, että on hyviä päiväkoteja, mutta on myös näitä ala-arvoisia. Se, että hoitotädit lapsia pois hakiessa hymyilevät vanhemmille, ei kerro mitään siitä, mitä päiväkodissa päivän aikana tapahtuu. Toivottavasti ihmiset, jotka todistavat tätä todellisuutta, toisivat asiaa julkisuuteen. ”Lapsen oikeus päivähoitoon” on muutenkin naurettava termi, jos lapsi saisi päättää, hän olisi varmasti mielummin kotona oman äidin sylissä. Päivähoitosysteemi on kehitetty sen vuoksi, että vanhemmat saataisiin takaisin töihin tuottamaan veromarkkoja, ei siksi että joku muu osaisi hoitaa lapsesi paremmin kuin sinä. Suomessa jokaisella vanhemmalla on ”oikeus viedä lapsensa päivähoitoon”, ja tämän oikeuden käyttämiseen äitejä painostetaan tällä hetkellä ”viisaiden miesten” taholta kiitettävästi.
Kiitos Sari muutenkin loistavasta blogista!
Kiitos!!! Hymiö!!
Käteinen – – ahem, Katainen, siis – – on oikeasti vain huolissaan siitä, että oma palkkapussi kasvaa. Ei sitä oikeasti kiinnosta mikään muu. Se että välittäisi on ihan yhtä puppua kuin se, että lapsi alle 3 v. kaipaa seuraa koko ajan toisista lapsista.
Jos kotiäidit ovat kotona, Katainen tajuaa, ettei voi nostaa Kokoomuksen palkkoja, ei voi verottaa ihmisiä hengiltä, että oma palkkapussi olisi suurempi kun päättää jäädä eläkkeelle.
Oikeasti, milloin täällä Suomessa oikein tajutaan ettei kaikkea sontaa pidä ottaa niskaansa? Kaikki jotka auttavat sinut ylös sieltä sonnasta (Käteinen) eivät ole ystäviä, ja kaikki jotka lopulta sitä kaataa niskaan ei välttämättä ole myöskään vihollisia.
Mutta ei… Ei niin ei. Kokoomukselle annetaan riemulla ääniä vaaleissa. Itsepä olette ihmiset soppanne keittäneet. Syökää se nyt itse myös.
Helmi: Harvemmin siellä tarhassakaan yhdellä aikuisella on kolme 1-vuotiasta hoidettavanaan.
Ehkä meillä kävi hyvä mäihä sen ekan tarhan suhteen. Siellä ei tehty hommasta kiirettä ja hosumista missään vaiheessa. Pukemiseen menee juuri niin kauan kuin siihen menee ja ulos mennään siinä tahdissa kun valmista tulee. Ei kaikkien tarvitse samalla oven avauksella siellä pihalla olla.
Nykyisessä tarhassa vähän kiirettä ja lapsille harmia aiheuttaa ruokailu, joka hoidetaan isossa ruokasalissa ja tietyn aikataulun mukaisesti. Tämä ei ole lasten edun mukaista, eikä henkilökuntakaan sitä hyvänä pidä. Systeemi siis muuttunee. Muuten kyllä asioita hoidetaan hyvin joustavasti vaikkei edes kaikkein pienimmistä lapsista olekaan kyse.
Ehkä sinulla on myös käynyt huono mäihä sen sinun työpaikkasi kanssa. Suomessa aikuisten määrä suhteessa lapsiin tarhoissa on huipputasoa verrattuna muihin OECD maihin. Alan työn arvostus kuitenkin on todella huonoa ja se näkyy kyllä ikävästi myös tässä keskustelussa.
Minusta suurin ongelma ei todellakaan ole se, rakennetaanko uusia päiväkoteja (sekin joillain alueilla, esim. omalla kotipaikkakunnallani on kyllä ongelmana), vaan että kaikki eivät halua laittaa lapsiaan hoitoon ihan pieninä. Ja miksi pitäisi haluta? Miksi tehdä lapsia ja laittaa ne vieraan hoitoon jos ei halua? Eri asia on kokonaan jos tahtoo takaisin työelämään, mutta heihin Katainen ei varmaan kommenteillaan viitannut.
Ensimmäiselle kommentoijalle sen verran, että varmasti näitä ihaniakin paikkoja löytyy. Itse olen tehnyt sijaisuuksia nyt n. 3 vuoden ajan pääasiassa yhdessä päiväkodissa ja sen eri ryhmissä. Tädit ja sedät ovat kyllä pääsääntöisesti ihania ja asiansa osaavia. Hyvänä päivänä kaikki menee mukavasti ja lapset saavat jopa huomiota jokainen. Huonompana päivänä (yleensä silloin kun ryhmän kaikki lapset ovat paikalla tms.) homma menee ”selviytymiseksi”. Pienten ryhmässä 12 lasta, kura keli (=haalari+kuravaatteet+saappaat+pipot tms.), 3 kasvattajaa -> pukeminen kestää kauan (suurin osa alle 3v. lapsista ei pue itse joko lainkaan tai ainakaan esimerkiksi osaa laittaa kurahousuja päälle), organisoinnista huolimatta tilanne on hosumista ja kiirettä jne. Sama ruokailussa, päiväunilla…
Jos kaikki menee kuin elokuvissa, niin haasteita riittää, mutta niistä voidaan selvitä hyvin. 12 alle 3-vuotiaan tai 21 3-5-vuotiaan lapsen kanssa kaikki ei vaan yleensä mene kuin elokuvissa. Yhdellä kakka housussa, toinen itkee koti-ikävää, kolmas yrittää kiivetä legolaatikkoon, neljäs ja viides haluavat saman lelun ja niistä lopuista lapsistakin on pidettävä huolta. Kyllähän asiat järjestyvät ja hoituvat, mutta esimerkiksi lapsentahtisuus kyllä kärsii. Kotona vaikka vanhemmalla olisi 3 lasta hoidettavana, tilanne ei kuitenkaan ole sama kuin päiväkodissa. Harvoin kenelläkään on esim. 3 1-vuotiasta hoidettavanaan. Vanhempi myös tuntee lapsensa yleensä huomattavasti paremmin kuin päiväkodin hlökunta (ainakin lapsen tullessa ensimmäistä kertaa hoitoon, ryhmän henkilökunnan muuttuessa, lapsen vaihtaessa ryhmää, ryhmän oma aikuinen sairas ja tilalla sijainen jne.).
Liisa Keltikangas-Järvinen on tietenkin punainen vaate heille, jotka ovat tehneet toisenlaisia ratkaisuja, kuin mitä K-J suosittaa. Mutta jos tutkimukset osoittavat jotain, niin ei niitä voi vähätellä sillä perusteella, että tutkimuksen tekijä ei miellytä. Sitäpaitsi K-J ei ole ainoa saman alan ihminen, joka on samaa viestiä kertonut. esim.http://www.hyy.fi/ajankohtaista/lapsi-paivakodissa-lapsuus-hoidossa-marjatta-kalliala/
Ai ettei lisää päiväkotia rakenneta? Kaikkialle jonne katson näen että uusia päiväkoteja rakennetaan. Elikkä älä mene väittämään ettei tule lisää päiväkoteja, tee ensin vähän tutkimusta ennen kun alat kirjoittaa roinaa.
Anna meille meidän jokapäiväinen painovirheemme.. Siis Liisa Keltikangas-Järvisen kirjoja. Vuoden professorin.
Hänellä on paljon viisasta sanottavaa!
Pääministerin laittaisin lukemaan kletikangas-Järvisen kirjoja, jos minulla olis valtaa. Edes viimeisimmän, Pienen lapsen sosiaalisuus.
Ei se nyt ihan noin karua ole. En nyt tahdo vähätellä hoitajien työtaakkaa. Kyllä siellä saa niskä väärässä hommia tehdä niinkun jokapuolella muuallakin nykyään. Mutta että juuri ja juuri hengissä pidetään… Aika paksua.
Oma lapseni oli aiemmin pienten ryhmässä (1-3v.) ja siellä oli kyllä maailman ihanin ja huomaavaisin tätiryhmä. Kaikkia lapsia, myös niitä jotka jo osasivat jotenkin kommunikoida hellittiin ja syliteltiin yllin kyllin. Ne jotka apua syömisessä tarvitsivat istuivat aina jonkun tädin vieressä, joka huolehti siitä että ruoka oikeaan osoitteeseen meni. Eikä kakkojen kyllä annettu hapantua kenenkään housuissa.
Vähän voisi kunnioittaa myös toisten ammattitaitoa tässä asiassa. En tiedä mistä parantolasta olet tämän ”lähteesi” haalinut, mutta ei tuo aivan terveelle kuulosta. Inhottavaa mustamaalausta.
Ja pääministerin pointti olikin ,että pitäisi olla mahdollista tehdä molempia, käydä vähän töissä JA hoitaa lapsia. Tällä hetkellä ei ole mahdollista kuin tehdä valinta, joko tai.
Kiitos hmm… kirjoitit juuri ne asiat joita meinasin itsekin kirjoitella. Kyllä meilläkin toki päiväkodin tädit sitä voivottelevat kun huomiota ei ehdi antaa kaikille tarpeeksi välttämättä aina.