Tavallisen naisen säästövinkit!
Usein säästövinkit ovat pelkkiä itsestäänselvyyksiä, kuten ”hanki tavarat käytettyinä”. Tai sitten niistä ei ole apua jo suhteellisen pihisti elävälle: ”älä käy ravintolassa joka päivä” on tarpeeton neuvo, jos ravintolakäyntejä tulee muutenkin harvakseltaan. Useat vinkit on suunnattu niille, joilla on hyvät tulot: ”siirrä palkasta joka kuukausi sivuun vähintään muutama sata euroa, mieluiten tonni”. Monet vinkit menevät hiusten halkomiseksi: ”käytä omaa kauppakassia äläkä osta muovikasseja”.
Säästäväisyys, kriittinen kuluttaminen ja ekologisuus ovat tietysti hyviä asioita, ja siksi kannattaa suosia käytetyn tavaran hankkimista ja jättää muovipussit ostamatta. Mutta säästämisessä on tärkeintä keskittyä omaan elämään ja omiin tapoihin. Harva meistä taitaa kovin paljoa tuhlata muovipusseihin…
Jos olet pienituloinen ja valmiiksi pihi, tässäkään listassa ei ole sinulle mitään uutta. Mutta jos tulet jotenkuten, kohtuullisesti tai hyvin toimeen rahoillasi, mutta ne silti vaan katoavat jonnekin tai haluaisit olla tarkempi rahankäyttösi suhteen, mieti näitä…
…OIKEAN ÄIDIN säästövinkkejä:
– Säästäminen on hankalaa jos ei ole mistä säästää. Jos pystyt irroittamaan jemmaan kympin kuussa, tee se. Varsinkin jos sinulla on vaikea taloudellinen tilanne, on ehdottomasti parempi että sinulla on vuoden päästä 120 euroa säästössä kuin että ei ole. Jos pystyt säästämään runsaammin, tee se. Aloita tänään. TÄNÄÄN.
– Laita oveen ”ei mainoksia” -lappu äläkä muutenkaan altista itseäsi mainoksille. Ota huomioon, että mainoksia ja monenlaisia suositteluja tulee vastaan myös naistenlehdissä, sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja vastaavissa. Mainosten välttely on kaikkein tehokkain säästöniksi, sillä mainokset saavat haluamaan kaikkea sellaista, mitä et tiennyt haluavasi.
– Älä mene kauppoihin. Älä mene myöskään nettikauppoihin. Helposti vaikka töistä lähtiessä piipahtaa jossain kaupassa ja ohhoh siellähän oli hyvä tarjous ja sitten omistatkin jo jotain, mitä et varttia sitten tarvinnut. Jos et käy kaupassa, et voi ostaa mitään!!
– Lapsia ei tarvitse opettaa lelukaupoissa käymiseen. Omat lapseni eivät edes tienneet lelukaupoista, eivätkä koskaan mankuneet mitään tavaraa.
– Kyseenalaista omatkin ajatuksesi. Merkkivaatteet eivät tee sinusta yhtään kiinnostavampaa ihmistä tai parempaa äitiä. Kivoja juttuja saa ostaa itselleen ja lapset pukea nätisti, mutta opettele erottamaan mielikuvat todellisuudesta niin pystyt harkitsemaan ostoksiasi paremmin.
– Jos olet kirppishaukka, älä mene myöskään kirppikselle silloin, kun aiot säästää. Kuitenkin silmääsi sattuu jotain löytöjä, jotka on ”pakko saada”. Sama koskee muitakin kauppoja, missä voit yllättäen ostaa jotain ”tarpeellista”, kuten suurempia marketteja ja apteekkeja.
– Mikäli teet paljon heräteostoksia ruokakaupassa, voi lopulta tulla halvemmaksi tilata ruoat kotiinkuljetuksella kuin rohmuta hyllyjen välissä kärryyn mitä sattuu. Ihan samalla tavalla kuin muissakin jutuissa, mieti OMAA käytöstäsi!
– Mieti, onko sinulle paras vaihtoehto käydä ruokakaupassa harvemmin vai päivittäin. Yleensä sanotaan, että harvakseltaan käyminen tulee halvimmaksi, mutta itse ostan silloin liikaa ruokaa ja joudun heittämään sitä roskiin. Se vasta on tuhlausta jos joku!
– Opettele tekemään edullisia ja terveellisiä ruokia JOITA PERHE SUOSTUU SYÖMÄÄN. Ei auta että linssikeitto on halpaa jos se menee roskiin… Niiden lisäksi voit ihan hyvin välillä ostaa edullisia ravintoköyhempiä juttuja, siihen ei kukaan kuole jos joskus vedetään alle euron roiskeläppäpizzoja. Huomaa siis, että vaihtoehdot eivät ole ainoastaan se, että ostat pelkkää halpaa höttöä tai istut keittiössä vuolemassa naurista ja tekemässä leivän alusta asti itse!
– Kilpailuta kaikki sähkölaskut, vakuutukset sun muut. Joo se on ikävä homma, mutta kun nyt vaan teet sen, säästät jatkossa kymppejä vuodessa ”itsestään”.
– Älä maksa mistään sellaisesta, mitä et käytä. Katsotko suoratoistopalvelusta leffoja ja sarjoja oikeasti? Kuunteletko musiikkia palvelusta vai onko se tyhjän panttina? Ehditkö lukea lehtiä joita sinulle tulee? Helposti joku ”kokeile kuukausi ilmaiseksi” -tilaus jää pyörimään ja ryystää tililtäsi kympin tai pari joka kuukausi. Pidä voimassa vain ne tilaukset, jotka oikeasti ovat käytössä ja joista saat iloa.
– Älä missään tapauksessa maksa kuntoilusta jota et tee! Kertakäynti on yleensä kalliimpi kuin sarjakortin yksi kerta, mutta käytätkö sarjakorttisi oikeasti loppuun? Ettei vaan pääsisi käymään niin, että kertakäynnin hinta moninkertaistuu kun sarjakorttisi ehti vanheta ennen kuin palasit treenaamaan…
– Maksa laskut heti ja laita kaikkiin mahdollisiin laskuihin suoraveloitus, varsinkin jos olet vähän huonomuistisempi tapaus! Korot ja laskutuslisät ovat hukkaan heitettyä rahaa.
– Mieti mihin turhaan hassaat rahaa, ja voitko luopua siitä. Kaikesta ei kannata luopua jos valinnan varaa on. Luovu niistä tavoista, joita et oikeastaan tarvitse. Ehkä juot joka ilta lasin viiniä tai syöt suklaapatukan, eikä siinä ole kyse nautinnosta vaan tottumuksesta? Jätä tällaiset turhuudet pois, pidä ne tavat joista nautit niin paljon että se on sen rahan arvoista.
– Mieti myös, onko sinulla tapoja, jotka aiheuttavat turhia kustannuksia pidemmän päälle. Varsinkin kosmetiikan tai muiden kalliimpien asioiden höveli käyttö voi tulla kalliiksi. Hulautatko shampoota päähän puoli desiä kerralla? Meneekö meikkivoidetta joka aamu teelusikallinen viemäriin?
– Odota ennen kuin ostat mitään tavaraa. Yleensä aina vaatteen tai tavaran voi jättää kauppaan varaukseen päiväksi tai pariksi. Jätä se sinne ja mieti rauhassa tarvitsetko tuotteen, sopiiko se budjettiisi ja onko se sinusta sittenkään niin ihana? HARKITSE. Turha tavara sotkee kodin ja on rahanhukkaa.
– Älä osta mitään sellaisella rahalla, jota sinulla ei ole!! Asuntoon tai autoon suurin osa meistä tarvitsee lainan, mutta älä osta puhelimia, käsilaukkuja, vaatteita sun muuta luotolla. Maksa matkat turvallisuussyistä luottokortilla, mutta älä osta matkaa jos sinulla ei ole siihen varaa! Äläkä ota pikavippejä. ÄLÄ. OTA. NIITÄ.
– Kerro ihmisille, että säästät. Sillä tavalla et joudu hankaliin tilanteisiin joissa sinun pitää käyttää rahaa enemmän kuin haluaisit. Jos rahasi ovat lopussa ja se tuntuu sinusta nololta, voit ihan hyvin sanoa että olet haastanut itsesi elämään mahdollisimman pihisti kuukauden tai vuoden. Et ole tilivelvollinen rahankäytöstäsi kavereillesi, joten voit sanoa tai olla sanomatta mitä tahansa.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Kirkosta eroaminen? Vastakkaisiakin mielipiteitä varmasti on, mutta jos ei uskonto mitenkään kiinnosta, miksi ihmeessä olisi jäsen?
Ai että kun olis ”ostoskori-vertailu” siten että rahaa käytettävissä 10 euroa ja ostajat ovat niitä ”hyvätuloisia” ja ”köyhiä” eli siis tuolla kympillä pitäisi saada vaikka 5 päivän ruoka-ainekset 4 henkilön perheelle. Päivät ja perheen luku vain heitetty päästä.
Mitkä olisivat ne ruoka-aineet korissa? Onko se se HK:n sininen vai lihapaketti plus mahdolliset muut?
Voisiko tämmöisen joskus toteuttaa? Ja tuon kympin yli ei saa mennä. Summan voi käyttää ihan mihin haluaa, vaikka sitten siihen irtokarkkiin mutta muuta perhe ei sitten syökään.
Itselleni jäänyt lapsuudesta mieleen se että äitini ei koskaan ostanut mitään osamaksulla. Esim pesukonetta varten äiti säästi piiiitkään ja hartaasti. Osti sen parhaimman (Mielen josta itsekin haaveilen) käteisellä ja sai myös käteismaksun myötä alennusta.
Siitä jäänyt päälimmäisenä mieleen se että todella harvassa on ne asiat joita OIKEASTI tarvitsee nyt ja heti. Antaa mieliteon mennä menojaan ja jos joku hankinta (esim uusi sohva koska vanha on vain vanha” niin sitten siihen säästän itsekin rahaa ja sittenkun on säästetty niin menen sitten ostamaan sen sohvan tms. Ja on minulla luottokorttikin mutta se on käytössä kun oikeasti taivas putoaa niskaan.
Hyviä ja järkeviä säästövinkkejä. Varsinkin tarveharkintaa kannattaa suorittaa jokaisen ”tarvitsemansa” eli haluamansa asian edessä. Tuottaako esine/vaate/yms. niin paljon iloa, ettei haittaa, että sen jälleenmyyntiarvo on käytännössä 0€. Itse olen laittanut taloutta kuntoon mm. näin:
– luen talous- ja säästöaiheisia blogeja, niistä saa todella hyviä lisävinkkejä säästämiseen.
– priorisoin ensin tarpeet sitten halut ja halutkin ovat tärkeysjärjestyksessä.
– säästän etukäteen eri tileille. Minulla on harrastus-, joulu-, matka- ja kesälomatilit, joille säästän nimensämukaisiin juttuihin etukäteen rahaa.
– ruuassa on melko helppo säästää. Ensin jätin pois kaikki turhat välipalat. Nyt kokeilen säästääkö Fiksuruoka, Matsmart tai ResQ ruokamenoissa. Ruokavaliota olen pikku hiljaa muokannut kasvispainotteiseksi koko perheellä ja itse olen luopunut lihasta kokonaan.
– pesuaineet vaihdoin palashampoohon ja etikkahuuhteluun. Myös pyykinpesuaineissa vaihdoin marseillesaippuan hiutaleisiin.
– lastenvaatteet ostan aina alennusmyynneistä ja ennakoin tulevia kokoja. On paljon helpompi ja halvempaa ottaa omasta kaapista seuraavaa kokoa kuin juosta kaupoille ja ostaa vaatteet normaalihinnoilla. Liikuntavälineet ostan aina käytettynä.
– laitoin auto seisomaan, kun en sitä välttämättä tarvinnut ja siirryttiin pyöräilemään. Tämä tehdään taas keväällä, kun tiet ovat sulaneet.
– lahjat ostan aina netistä alennuksista ja varsinkin Black fridayn hyödynnän joululahjoihin.
– omat harrastukset ovat ilmaisia, mutta esim. lasten musiikkivalmennuksiin saatiin vapaaoppilaspaikat. Myös kaupungin uimaseuraan on tulossa jotain alennuksia vähävaraisemmille harrastajille. Jos omasta harrastuksesta joudun maksamaan, ostan lipun/kortin työttömyysaikana, monesta paikasta saa silloin alennusta.
– täytän monessa paikkassa netissä kyselyitä, joista maksetaan jonkinlainen palkkio. Myös bonusway on käytössä.