Täytettyjä avokadoja vai einesmaksalaatikkoa: näin koululainen oikeasti kokkaa!
Koululaiset ovat päivät kotona, ja heidänhän pitää tietysti syödä. Enää ei jätetä edellispäivän jämiä tai eineksiä jääkaappiin. Nykykoululaiset ovat kulinaristeja, jotka arvostavat taiten tehtyjä välipaloja – ja osaavat niitä toki itse valmistaa.
Joko teillä on kokeiltu Helsingin Sanomien jutussa esiteltyjä ihastuttavia reseptejä? Jutussa kerrottiin käteviä välipaloja, joita koululainen osaa valmistaa itse. Ateriat olivat tietenkin jokaisen lapsen mieliherkuista valmistettuja, kuten täytettyjä avokadoja, itse tehtyä hummusta ja marinoitua, paistettua tofua. Juuri niitä juttuja, mitä joka koululainen itse toivoo!
Kivahan se on, jos koululainen on kiinnostunut ruoasta ja kokkaamisesta. Vielä kivempi on, jos hän saa päiviinsä mukavaa sisältöä esimerkiksi väsäilemällä kinkulla ja homejuustolla täytettyjä kolmioleipiä tai koristelemalla itse tekemäänsä hummusta marjoilla ja syötävillä kukilla. Mutta kuinka monessa perheessä tämä on realismia?
Kenen kotona koululaiset tosiaan tekevät terveellisiä ja kuin suoraan Instagram-kuvista olevia välipaloja? Jotenkin veikkaisimme, että totuus on jotain muuta…
Tämähän piti selvittää. Siispä tässä Huonon Äidin virallisen Syökö koululaisesi hummusta ja täytettyjä avokadoja -tutkimuksen tulokset:
– Suomesta löytyi kolme perhettä, jossa alakouluikäinen valmistaa itse hummuksen.
– Yksi näistä perheistä kertoi, että lapsi koristelee hummuksen syötävillä kukilla. Avoimeen vastauskenttään saimme kommentin: ”Tiesittehän, että syreenin kukkia voi syödä? Lapsemme keittää niistä myös siirappia. Namskis!”
– 70 % kertoi, että lapset saavat syödä eilistä ruokaa jos sitä on vain jäänyt eikä äiti tai isä tai ”joku” ollut syönyt sitä esim. haaleana pannulta tai kaapinut keskellä yötä jääkaapista suuhunsa.
– 9 % kertoi, että tekee pakastimeen valmiiksi ruokaa, jota lapset voivat sulattaa. 5 % näistä paljasti, että ei ollut tehnyt ruokaa itse, vaan ”äiti kokkasi sen kun oli käymässä”.
– 20 % kertoi jättävänsä rahaa lapsille sitä varten, että nämä käyvät itse kaupassa ostamassa jotain. 16 % kertoi, että unohti jättää rahaa. Muutama vastaaja kertoi, että lapsi oli vienyt tyhjiä pulloja kauppaan ja että oli hävennyt sitä syvästi: ”Luulevat siellä kaupassa että meillä on alkoholiongelma! Siinä oli oikeasti pulloja varmaan tammikuulta!”
– 30 % joutui kollektiiviseen paniikkiin koskien leikkipuistoruokailua. Onko sitä vielä? Ketkä sinne saa mennä? Mitä ruokaa siellä on? Onko peruna pyöreä vai soikea ja vieläkö se näinä hiilaritietoisina aikoina on ruoka ihan oikea?
– 15 % lähetti lapset mummolaan syömään.
– 2 % lähetti lapset mummon työpaikalle syömään.
– 93 % osti jääkaappiin pinaattilettuja ja makaronilaatikkoa ja valmiita leipiä ja vanukasta ja toivoi, että lapset pysyvät jotenkin hengissä ja terveinä. Heistä 75 % kertoi ajatelleensa tuorepalojen pilkkomista valmiiksi säilytysrasiaan jääkaappiin. 5 % oli oikeasti pilkkonut tuorepaloja. 1 % oli pilkkonut lanttua: ”Jos se keltainen kovahko juttu on lanttu? Vaikea sanoa.”
Tutkimuksessa mainitut luvut ovat täysin keksittyjä, koska emme tehneet mitään tutkimusta. Mutta kyllä me tiedämme ja sinä tiedät, että mitä ne koululaiset oikeasti syö. Nimittäin tätä mitä on näissä kuvissa. Kuvien tarjoiluehdotukset ovat valinneet ihka aidot teinit!!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Aikaisempien vuosien liiallisen ”terveellinen ruoka/terveet lspset” innostukseni takia lapset eivät ole tottuneet einesruokiin eivätkä suostu niitä syömään (pinaattiletut on tästä ainoa poikkeus, ja niitä lapset joskus paistavat välipalaksi).
Nyt tämä einesten kelpaamattomuus on hieman ongelmallista kun kaikki kolme ovat jo koululaisia ja kesällä yksin kotona päivät pitkät. Yritän tehdä iltaisin paljon keittoja ja laatikkoruokia, josta riittäisi sitten lounasta seuraavalle pöivälle. Ja tarvittaessa osaavat onnekdi jotain tehdä itsekin.
Meidän pöydässä ei ole täytettyjä avokadoja ja hummusta mutta ei sieltä maksalaatikkoa ja roiskeläppäpitsojakaan löydy. Ehkä se totuus löytyy jostain sieltä väliltä aika monessa perheessä